Evo ovako trebala bi mi pomoc oko modificiranja parking senzora (zadatak za skolu) riječ je o ultrazvucnom parking senzoru http://www.freeimagehosting.net/imag...3e0d81aa16.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
sad umjesto zujalice (BUZ1) trebao bi izvuci signal (odnosno napon ) kojim cu moc odredit udaljenost senzora od zida npr. 10mV=1m .Dakle na izlazu prikljucit voltmetar ocitat napon preracunat ga i dobit metre.
znam da su elementi koji idu u nastavku monostabil, bistabil poslije signal dovest na pojacalo, ako itko razumije što bi trebao dobit molim vas za pomoć
podaci o parking sezoru
http://www.velleman.eu/distributor/p.../view/?id=9147" onclick="window.open(this.href);return false;
Parking senzor
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: Parking senzor
Linkovi ti ne rade!
Generalno, ako imaš neki napon na tom buzeru, bilo kakav, dovoljno je da ga eventualno ispraviš i pošalješ na voltmetar preko razdjelnika napona, koji podesiš da prikaže udaljenost u metrima. Uvjet je da je promjena napona linearna funkcija udaljenosti.
Ukoliko promjena napona ne prati udaljenost linearno, e tada ti treba neki mikrokontroler...
Tih paking-senzora na bazi UZ-a ima na netu par shema, ako dobro pamtim jedna koristi i LM324, a op-i su spojeni kao komparatori, pa ima indikaciju za 4 udaljenosti, koje se proizvoljno namještaju.
Btw. rezolucija od 1m teško bi nekome pomogla kod parkiranja...
Generalno, ako imaš neki napon na tom buzeru, bilo kakav, dovoljno je da ga eventualno ispraviš i pošalješ na voltmetar preko razdjelnika napona, koji podesiš da prikaže udaljenost u metrima. Uvjet je da je promjena napona linearna funkcija udaljenosti.
Ukoliko promjena napona ne prati udaljenost linearno, e tada ti treba neki mikrokontroler...
Tih paking-senzora na bazi UZ-a ima na netu par shema, ako dobro pamtim jedna koristi i LM324, a op-i su spojeni kao komparatori, pa ima indikaciju za 4 udaljenosti, koje se proizvoljno namještaju.
Btw. rezolucija od 1m teško bi nekome pomogla kod parkiranja...
http://www.velleman.eu/downloads/0/illu ... _k3502.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
evo stranice s linkom koji radi sorry hvala na savjetu !
evo stranice s linkom koji radi sorry hvala na savjetu !
e da ne zaboravim gore je dokumentacija sa shemom posto je moj profesor bio ´opširan´ i ´susretljiv´ ako imas jos kojih savjeta bio bi ti zahvalan
p.s znam ali ovo i tako nece ici na auto vec ce se vjerojatno koristit za labaratorijske vježbe
p.s znam ali ovo i tako nece ici na auto vec ce se vjerojatno koristit za labaratorijske vježbe
Aha, dakle Velleman... to je već kupljeno? Složeno?
Ideja da skineš buzer, pa na njegovo mijesto staviš voltmetar, vjerovatno neće raditi...
... jer na izlazu imaš bistabil, a on daje četvrtke konstantnog napona, a mijenja frekvu ovisno o naponu na priključku RW... bar mislim da bi trebalo biti tako.
A da pokušaš taj svoj voltmetar priključiti na RW priključak na izlazu iz op-a A4...
Ili umjesto buzera staviti mikrokontroler, koji bi brojao impulse, pa to prikazao na displeju kao udaljenost...
Ideja da skineš buzer, pa na njegovo mijesto staviš voltmetar, vjerovatno neće raditi...
... jer na izlazu imaš bistabil, a on daje četvrtke konstantnog napona, a mijenja frekvu ovisno o naponu na priključku RW... bar mislim da bi trebalo biti tako.
A da pokušaš taj svoj voltmetar priključiti na RW priključak na izlazu iz op-a A4...
Ili umjesto buzera staviti mikrokontroler, koji bi brojao impulse, pa to prikazao na displeju kao udaljenost...
je to je kupljeno i složeno sad on ima ideju meni za završni rad (nije ni on nacisto sta bi ja trebao napravit pa mu citam misli i pokusavam improvizirat a posto sam ja energetski smjer cipovi su mi mala nepoznanica zato zahvaljujem na bilo kakvoj pomoci