Parking senzor

Projekti naših članova foruma koji su još uvijek u fazi izrade.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
goran1625

Parking senzor

Post by goran1625 »

Evo ovako trebala bi mi pomoc oko modificiranja parking senzora (zadatak za skolu) riječ je o ultrazvucnom parking senzoru http://www.freeimagehosting.net/imag...3e0d81aa16.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

sad umjesto zujalice (BUZ1) trebao bi izvuci signal (odnosno napon ) kojim cu moc odredit udaljenost senzora od zida npr. 10mV=1m .Dakle na izlazu prikljucit voltmetar ocitat napon preracunat ga i dobit metre.

znam da su elementi koji idu u nastavku monostabil, bistabil poslije signal dovest na pojacalo, ako itko razumije što bi trebao dobit molim vas za pomoć
podaci o parking sezoru
http://www.velleman.eu/distributor/p.../view/?id=9147" onclick="window.open(this.href);return false;
Shenda

Re: Parking senzor

Post by Shenda »

Linkovi ti ne rade! :roll:

Generalno, ako imaš neki napon na tom buzeru, bilo kakav, dovoljno je da ga eventualno ispraviš i pošalješ na voltmetar preko razdjelnika napona, koji podesiš da prikaže udaljenost u metrima. Uvjet je da je promjena napona linearna funkcija udaljenosti.
Ukoliko promjena napona ne prati udaljenost linearno, e tada ti treba neki mikrokontroler...

Tih paking-senzora na bazi UZ-a ima na netu par shema, ako dobro pamtim jedna koristi i LM324, a op-i su spojeni kao komparatori, pa ima indikaciju za 4 udaljenosti, koje se proizvoljno namještaju.

Btw. rezolucija od 1m teško bi nekome pomogla kod parkiranja... :roll:
goran1625

Post by goran1625 »

http://www.velleman.eu/downloads/0/illu ... _k3502.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
evo stranice s linkom koji radi sorry hvala na savjetu ! :)
goran1625

Post by goran1625 »

e da ne zaboravim gore je dokumentacija sa shemom posto je moj profesor bio ´opširan´ i ´susretljiv´ ako imas jos kojih savjeta bio bi ti zahvalan :)
p.s znam ali ovo i tako nece ici na auto vec ce se vjerojatno koristit za labaratorijske vježbe ;)
Shenda

Post by Shenda »

Aha, dakle Velleman... to je već kupljeno? Složeno? :roll:

Ideja da skineš buzer, pa na njegovo mijesto staviš voltmetar, vjerovatno neće raditi... :(

... jer na izlazu imaš bistabil, a on daje četvrtke konstantnog napona, a mijenja frekvu ovisno o naponu na priključku RW... bar mislim da bi trebalo biti tako. :roll:

A da pokušaš taj svoj voltmetar priključiti na RW priključak na izlazu iz op-a A4...

Ili umjesto buzera staviti mikrokontroler, koji bi brojao impulse, pa to prikazao na displeju kao udaljenost...
goran1625

Post by goran1625 »

je to je kupljeno i složeno sad on ima ideju meni za završni rad (nije ni on nacisto sta bi ja trebao napravit pa mu citam misli :) i pokusavam improvizirat a posto sam ja energetski smjer cipovi su mi mala nepoznanica :) zato zahvaljujem na bilo kakvoj pomoci :)
Post Reply