FM predajnik

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
axe666

FM predajnik

Post by axe666 »

Pozdrav narode novi sam na ovome forumu pa trebam pomoc
Zelim da napravim FM predajnik za natjecanje iz tehcnickog odgoja
Ali imam problem tj nemogu da se odlucim koju shemu treba da izaberem.
Nasao sam ovu shemu koja je prilicno dobra jednostavna ali neznam da li je stabilan da li radi na odredjenoj freq koliki je domet i tako to.

Code: Select all

http://predajnik.bravehost.com/predajnici/2watt.gif
Volio bih da mi netko od vas preporuci neki dobar FM radio predajnik stabilan sa odredjenom freq. i dometom oko 1km. I detaljnim upustvom.
Hvala unaprijed.
Shenda

Re: FM predajnik

Post by Shenda »

Nisam gledao shemu, da odmah priznam, ne da mi se! :roll:

Ali ako nema PLL ili kvarc ništa od stabilnosti frekve (a vjerovatno nema)! :(

Preporuka... Veronica! ...u bilo kojoj izvedbi. :wink:

Pretraži malo forum, imaš nekoliko tema pod "Gotovi projekti", jedna je i moja... :lol:

Iako nema ni PLL, ni kvarc, relativno dobro drži frekvu, ako su dijelovi kvalitetni, posebno kondi u oscilatoru (kod mene su silver-mica!), a domet je baš takav kakav očekuješ! Pazi na antenu! Uputastva su sasvim dovoljna, a u nekoj od tema imaš i link na origigi norvešku stranicu...
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Evo, ja pogledao shemu, i Shenda je dobro pretpostavio. To je shema obicne bubice, ali malo jace snage sto nikako ne preporucujem bez low pass filtera na izlazu obzirom da je to vec malo veca snaga :!:
Napravi ovakvo nešto, radi provjereno i stabilno!
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... =11&t=4634" onclick="window.open(this.href);return false;
DX-er
Napredujem
Napredujem

Post by DX-er »

Feko wrote:Evo, ja pogledao shemu
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... =11&t=4634" onclick="window.open(this.href);return false;
nije to veronika
axe666

Post by axe666 »

Veronica gledao sam meni je prekomplikovano trebam nesto jednostavnije nesto stabilno 1 km dometa ali jednostavno da nema ovoliko dijelova ipak je ovo natjecanje hvala unaprijed
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

a zašto bi ljudi dizajnirali "komplicirane" sheme sa "puno dijelova" kada bi mogle biti jednostavne sa malo dijelova a stabilne i snažne :?:
Ili jedno ili drugo...ako je jednostavno, sa jednim ili dva tranzistora onda ne može biti stabilno. Samim time što je antena vezana u titrajni krug i svaki dodir antene ili njena promjena dužine mijenja frekvenciju...nema tu stabilnosti.
Veronika nije jednostavna, ali je stabilna jer je odvojen oscilator od izlaznog dijela, no onda mora biti malo više dijelova. Ona shema što sam ti stavio radi odlično, jednino što moraš isprogramirati PIC 16F84 i nabaviti TSA5511...ostalo je sve sitnarija, naravno osim izlatnog tranzistora.

edit: Ovo bi ti SUPER bilo za natjecanje, jer ima display i ispisuje frekvenciju na displayu...
axe666

Post by axe666 »

Vidio sam svi preporucuju veroniku pa da probam mozeli netko da mi da detaljnu shemu i da je ok sa + - posto nisam neki profesionalac ali se razumijem i naravano tu ste vi da mi pomognete.
Znaci ta Veronica 1W ja sam nasao neku ali shema je loseg kvaliteta.
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

evo ti stranica od našeg forumaša :wink:
http://www.virtualx.50megs.com/veronica1w.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
axe666

Post by axe666 »

Sigurno sam vas vec zamorio ali imam jedan problem mene najvise buni ovo +, - a moj nastavnik nije neki profesionalac u vezi toga pa mi treba to + gdje ulazi i gdje -
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

axe666 wrote:Sigurno sam vas vec zamorio ali imam jedan problem mene najvise buni ovo +, - a moj nastavnik nije neki profesionalac u vezi toga pa mi treba to + gdje ulazi i gdje -
:ohno: pa šta taj tvoj nastavnik radi u elektronici :?:
Na kojoj shemi to ne znaš? De stavi link da ti označimo...
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by niho »

Cuj nastavnik nije profesionalac, a ja svo vrijeme mislio da su profesionalci oni koji primaju platu za svoj rad i imaju diplomu za to sto rade... Boze sacuvaj, kuda ide ovo nase skolstvo. Kakvi ce tek biti djaci.
axe666

Post by axe666 »

Na ovoj shemi
http://www.virtualx.50megs.com/veronica1w.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Ma znam pitao sam ga ali nista od toga ma nije njegova krivica on je nastavnik tehnickog odgoja a znate kako to ide Hvala unaprijed
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

evo, sve je na slici :wink:
http://img201.imageshack.us/img201/8823/veronikad.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by niho »

Ma znam pitao sam ga ali nista od toga ma nije njegova krivica on je nastavnik tehnickog odgoja a znate kako to ide Hvala unaprijed
De mi reci i ja sam nastavnik tehnickog odgoja :)
Post Reply