]uPREDHODOM POSTU PISAO SAM DA JE TRAFO U REDU.aLI CELOKUPAN SKOP NAPAJANJA NIJE.NAPAJANJE JE 2X15V.NA JEDNOM KRAJU JE +15V,STO JE U REDU ,ALI NA DRUGOM JE7.5V STO NIJE U REDU.SAD MI CELO PREDPOJACALO BRUJI.MOLIM VAS AKO NEKO HOCE DA POMOGNE.
EVO SLIKE
gdje ti je +7.5V po toj shemi?
ako ti je poslje kola onda il je kolo il ti nesto u sklopu koji napajas stime vuce struju
odvoji tu smemu od ostalog pa ces znat gdje ti je problem
Last edited by kizbaja on 29-01-2011, 19:51, edited 2 times in total.
uPREDHODOM POSTU PISAO SAM DA JE TRAFO U REDU.aLI CELOKUPAN SKOP NAPAJANJA NIJE.NAPAJANJE JE 2X15V.NA JEDNOM KRAJU JE +15V,STO JE U REDU ,ALI NA DRUGOM JE7.5V STO NIJE U REDU.SAD MI CELO PREDPOJACALO BRUJI.MOLIM VAS AKO NEKO HOCE DA POMOGNE.
EVO SLIKE http://www.albertkreuzer.com/psu01.htm
izvadi 7915 i ako ti je na ulazu u kolo 15 ili vise volti onda ti kolo u banani
ako je manje od 15 provjeri diode i elektrolite
i provjeri elektrolit poslje kola
5. Ne šareni poruke
Ne pretjeruj sa korištenjem smajlija, interpunkcijskih znakova, i slično. Obrati pažnju na dimenziju postavljene slike na forumu. Ukoliko je slika pretjerano velika tako da kvari dizajn foruma, molimo da iz svog posta ukloniš [img] tagove tako da do slike ostane samo link na koji će se kliknuti. Nemoj sve pisati VELIKIM SLOVIMA jer takav tekst označava "deranje" odnosno preglasan govor.
kizbaja wrote:izvadi 7915 i ako ti je na ulazu u kolo 15 ili vise volti onda ti kolo u banani
ako je manje od 15 provjeri diode i elektrolite
i provjeri elektrolit poslje kola
Uradio sam kako ste napisali.Izvadio 7915 ,izmerio napon na ulazu kola je 28V.Sta Vam znaci da je kolo u banani? Jel mozda crklo? A da sad mi i na izlazu koji je radio kao treba ( +15V) pokazuje napon od 28V.
Za pocetak otkaci sve. Izmeri na trafo izmedju izmedju srednjeg izvoda i levog koliki je napon zatim izmedju srednjeg i desnog izvoda trafoa koji je napon ali da diode budu otkacene. I napisi koji su ti naponi.
Otkaci sve diode pa iz izmeri mozda je neka probila (diode otkaci nemoj da meris na ploci direktno).
Ako je sve u redu vrati sve nazad pa meri na ulaz 7815 i 7915 koji su naponi i napisi ovde.
najbolje bi bilo da slikas to sto radis da i mi vidimo mozda uocimo neki problem koji si propustio.
skinuo sa diode.Izmerio sam napon 19.4V na oba kraja.(s tim sto sam postavio unimer na ACV-jel tako?...Kad sam merio na izlazu bio je na DCV).
Kako sada mogu proveriti da li su diode ispravne?
koliko vidim i diode su ok,Unimer sam stavio na oznaku diode.U jednom pravcu pokazuju vrednost oko 540 na u drugom nista.Da li je to ok.Moguli da vratim sve na ploci i idem dalje?
Moze. Trafo je znaci dobar. Diode si dobro izmerio. U jednom smeru ne sme da ima otpor u drugom moze.
Sad proveri ova 2 blok kondezatora i elektrolite da nisu u kratkom spoju. Ako su ok vrati ih nazad i meri napon na DC na ulaz i izlaz 7815 i 7915 i napisi koliki su ti naponi i na ulazu i na izlazu. Ali moja je predpostavka ili da si lose okrenuo neki stabilizator napona ako si slucajno skidao ili je crkao 7915 jer na njemu i pravi brljotinu tj. ima -7.5v umesto -15v. Druga stvar koja moze to da napravi je prekid u stampi ili losi lem na - stabilizatora.
Uradio sam kako ste rekli.Stavio sam ponovo i 7915.Na ulazu u 7195 pokazuje -7,6V ,na izlazu 7.2V .Kod 7815 na ulazu 24,9V na izlazu 23,4V.
I ja mislim da je izgoreo ovaj 7915,medjutim buni me zasto sad i na izlazu koji je radio dobro pokazuje vecu voltazu nego sto treba. Vasa konstatacija je....?
Hvala vam najlepse na pomoci.
ajde ti lijepo stavi sliku te tvoje pločice i stranu vodova i stranu komponenata. Nisi ti to dobro napravio! Već sam na početku rekao da nemaju isti raspored nožica oba stabilizatora! Garant si tu nešto sjebo.
Sada ti je koliko vidim krepao i 7815
slike stavi...od teorije slabe vajde, kad ne vidimo šta radiš
edit:
evo odje imaš raspored pinova (da te sad ne gnjavim sa datasheetom), pa vidi da li si dobro povezao ulaz izlaz i gnd za oba stabilizatora. http://www.google.hr/imgres?imgurl=http ... 9,r:11,s:0" onclick="window.open(this.href);return false;
Poslušaj feku. Da vidimo pločicu. Ja sam pred neki dan popravljao nešto, i automatski mislio da je 7812, ali nakon par mjerenja ipak 7915.
ZNAČI drugačiji raspored pinova.