Racunar radi, a nema slike
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Racunar radi, a nema slike
Pozdrav svima,
Ovako imam jedan problem kada upalim racunar sve pocne radit, i CD-ROM, HDD, procesor, a monitor ostane u standby-u ili na drugom monitoru kaze nam signala. Pomjenio kao sto reko monitor; nema promjene, promjenio sam graficku( stavio iz drugog racunara); nema promjene, pregledo sma slot za graficku uredu je koliko vidim. Njegovu graficku sam stavio u drugi racunar i radi i ostale djelove sam tako promjestio i rade.
Dali je moguce da je maticna ploca otisla ? Ili je ipak nesto do slota?
Ovako imam jedan problem kada upalim racunar sve pocne radit, i CD-ROM, HDD, procesor, a monitor ostane u standby-u ili na drugom monitoru kaze nam signala. Pomjenio kao sto reko monitor; nema promjene, promjenio sam graficku( stavio iz drugog racunara); nema promjene, pregledo sma slot za graficku uredu je koliko vidim. Njegovu graficku sam stavio u drugi racunar i radi i ostale djelove sam tako promjestio i rade.
Dali je moguce da je maticna ploca otisla ? Ili je ipak nesto do slota?
Re: Racunar radi, a nema slike
Crkla je ploca 99% Imam takve zamenjene 3-4 u kutiji za delove. Mogu da se upale i ugase na taster vrti kuler na procesoru ali nema beep, grafike... Ja nisam uspeo da resim mada sam pokusavao i prelemljavanje i menjanje mosfeta, elektrolita ali nisam nikad uspeo da oporavim
Ako su ti svi nivoi napajanja ispravni na ploci...ispravan RAM...procesor...ispravan BIOS i ostale komponente koje stavljas na plocu (neznam da li si proba resetirati bios ili ga staviti u programator pa vidit da li radi)...onda ti je problem sa chipsetom...najvjerojatnije sa northbridge-om (jer on upravlja sa pic-e ili agp sabirnicom, ramom itd vezano uz procesor)...ako nisi proba prelemljavanje (stavis flux oko bga chipa i za lemilicom na vruci zrak zagrijes) onda ces morati napraviti ili reball sa limom (bga stencil) ili zamjeniti taj bga chip sad neznam koliko ti je to isplativo...jer bga lim ti dodje oko 10$ kuglice oko 5$...ili vec novo reballirani northbridge min 15$
Cirkus Kolorado :D
@stojke369 i ja sam na to posumnjao i to mi je zadnja opcija i izgleda da je najbolja, jer nema vise kako je nisam probo upalit, ali nema grafike i nema tog kad ukljuci da se cuje u zvucniku dva put ton.
@imocanin hvala puno na objasnjenu al ne isplati mi se to radit, dat cu 15eura(a racunar je doso na popravak) i jos ne uspijem, covjeku kazem da mora kupit novu maticnu i nemu sebi vratit tih 15eura ispaste ce jos se naradio i u minusu .
Na kraju ce kupiti novu ja cu uzet za ruke sto cu mu postavit i tu je kraj price
Hvala na pomoci
@imocanin hvala puno na objasnjenu al ne isplati mi se to radit, dat cu 15eura(a racunar je doso na popravak) i jos ne uspijem, covjeku kazem da mora kupit novu maticnu i nemu sebi vratit tih 15eura ispaste ce jos se naradio i u minusu .
Na kraju ce kupiti novu ja cu uzet za ruke sto cu mu postavit i tu je kraj price
Hvala na pomoci
Da li u ovo spada i stepen za napajanje....i ostale djelove sam tako promjestio i rade...
Ako si i njega probao a kvar ostao isti onda nema sta drugo nego maticna.
Alexa
Sve sam alexa promjenio i problem ostao isti.
-
- Napredujem
Dvije stvari još možeš napraviti : skini bateriju sa matične ploče na 2-3 minute ( napravi C-MOS reset ako imaš jumpere) i drugo provjeri PIN 6 na VGA kablu, da ga nisi slučajno savio. Možda pomogne...
Ovako meni se je desio isti problem, imam on board grafičku karticu, pa sam mislio kako je problem u njoj, spajanjem druge kartice na PCI konektor utvrdio sam kako nije u njoj problem (nije se ništa promijenilo). Saznao sam kako može biti problem u CPU ili memoriji, te sam promijenio RAM-e i komp radi ko urica. Kod izmjene rama treba samo pripaziti da se izabere priklada, tj ako ploča prihvaća samo DDR2 nesmije se ubadati DDR3 ili DDR, jer će druga voltaža skuriti te rame.
Imao sam isti problem sve ima napajanje a nece da se bot windows odnio u servis i ustanovili su da je maticna preminula jedina sreca sto sam imo garanciju na racunar...ne znam dali ti se isplati prelemljavat to na tih 15$ dodaj jos novca i kupi novu maticnu
Za pc-eve ovisi od maticne...ali za maticne od laptopa se isplati, cesto imaju problema sa bga chipovima na ploci jer bude hladni lem na bga kuglicama
Evo imao sam jos jedan racunar danas. Isti simptomi. Sve probano... reduvano i maticna je nema sta
Dali je matična ploča, da nije procesor u pitanju?
Kompjuter ostane upaljen, nema slike na monitoru (napise nema signala) isto tako kad je procesor u pitanju. Da nisi kojim slučajem pokušao podići radni takt procesora?
Isti takvi simptomi se jave i kod pregrijavanja procesora pa proradi termička zaštita, isključi procesor, a kompjuter radi i dalje.
Kakve zvučne signale daje kompjuter na početku kad ga upališ dok prolazi self test?
Skini procesor i upali kompjuter bez njega, trebao bi na ekranu pokazati podizanje biosa.
Kompjuter ostane upaljen, nema slike na monitoru (napise nema signala) isto tako kad je procesor u pitanju. Da nisi kojim slučajem pokušao podići radni takt procesora?
Isti takvi simptomi se jave i kod pregrijavanja procesora pa proradi termička zaštita, isključi procesor, a kompjuter radi i dalje.
Kakve zvučne signale daje kompjuter na početku kad ga upališ dok prolazi self test?
Skini procesor i upali kompjuter bez njega, trebao bi na ekranu pokazati podizanje biosa.
Maticna je bila u pitanju. Procesor sam izvadio iz tog racunara kad sam ispitivo i stavio u svoj i radio je. Ne mogu da vjerujem da izgorila maticna, a da radi racunar, do sad sam imo problem nece da upali kad ode maticna..
9a4oe wrote:Dali je matična ploča, da nije procesor u pitanju?
A shta rece
Od pocetka teme nije mi jasno to kako znate da radi a nema slike?
To sto se vrte 2 ventilatora nije nikakva naznaka da radi...
Bez procesora nece biti nista na ekranu, isto kao i bez rama...
U takvim slucajevima uglavnom crkavaju maticne, ali nije lose proveriti i ram...
Ne bavim se puno time, ali sa procesorom nikad nisam imao problema.
Uglavnom bude ili ram ili maticna...
To sto se vrte 2 ventilatora nije nikakva naznaka da radi...
Bez procesora nece biti nista na ekranu, isto kao i bez rama...
U takvim slucajevima uglavnom crkavaju maticne, ali nije lose proveriti i ram...
Ne bavim se puno time, ali sa procesorom nikad nisam imao problema.
Uglavnom bude ili ram ili maticna...
U 10 godina servisiranja nesjecam se da sam ikad ima problema sa procesorom... stariji amd-ovi procesori k6 i k7 su imali problema koliko se sjecam...inace to je veoma rjetko...nije zalemljen na plocu (buduci da na lem utjece prasina i temperatura te tako nastane hladni lem), samo napajanje procesora i termalna zastita na ploci je tako izvedena na da je prakticki nemoguce da ga se unisti Jer do sada sam radio reball na par grafickih karica, northbridgheva...najvise kod laptopa jer je kod njega malo teze postici dobru odvodnju topline kao kod pc-a te zbog zbijenog kucista bude cesto mnogo prasine...ima masu tutorijala na webu kako to napraviti ali iduci put cu se potruditi slikati nacin na koji to radim te da vidite da nije neka filozofija i da se nemora imati specijalizirana oprema nego se moze i sa obicnim pistoljom na vruci zrak chip zamjeniti