DC motor kontrola za fitnes mašinu?

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

zastita
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

DC motor kontrola za fitnes mašinu?

Post by zastita »

pozdrav svma!

posjedujem par fitnes masina bez elektronike i kontrol panela,znaci imam cjelu konstrukciju(mehaniku)i motor DC.
E sada to bi rado da osposobim da radi,nesto sam zamislio da napravim i potrebnami je vasa pomoc u tome da mi kazete sta mislite hoce li ovo radit treba li sta dodat i sl.
ako imate neki bolji prijedlog ili semu,ja bi vam bio zahvalan!
Motor:(pise na njemu)
variable speed dc motor
H:P2.5
RPM: 3500
V.ARM:240 (valjda je ovo voltaza)???????

Znaci:napon 220AC na grec napr 1600v 35/25A i klasicni dimmer za svjetlo ili sl.

da bi vam stvar bila jasnija ja bi vas zamolio da pogledate sliku i da ostavite svoje misljenje!e da i koji mi osigurac preporucujete na ovoj semi?!
zastita
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Re: DC motor kontrola za fitnes mašinu?

Post by zastita »

[IMG=http://img809.imageshack.us/img809/201/93734624.png][/IMG]

Uploaded with ImageShack.us

evo slike Napokon pozdrav svima jos jednom!
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Dovoljan ti je samo 1 osigurac. Ali nesto je mni sumljivo da je taj motor dc, pa jos 240V...
Pre ce biti da je to 24V. Probaj ga na akumulator ako nemas neki jaci ispravljac od 24V.
A vrednosti osiguraca zavise iskljucivo od struje koju motor vuce. A kako ti imas taj motor, to ti niko od nas ne moze reci.
zastita
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by zastita »

ipak je to malo jaci motor treba mu dosta snage da covjeka moze izbacivat kada trci!ja sam sve napisao od prilike sta pise na motoru,probao sam ja motor na 12v 18Ah i ide al nista puno brzo normala i mogu ga rukom zaustavit malo teze ali mogu!ja sam se igrao sa fitnes opremom i znam kada imam drajver za motor orginalni i control panel znam da sam na izlazu za motor znao mjerit i preko 150v sada sve to zavisi od motora do motora!znaci ti mislis da bi ovo ovako moglo radi?ja cu se pokusat raspitat jos za ovaj motor neke detalje..pozdrav
e da ima li ovakav grec kupit u Sa. u ovim nasim radnjicama:)
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

U principu moglo bi...
Sad kako ce se taj motor tacno ponasati, to ne znam.
Mnogo bolje bi bilo da slozis PWM regulaciju.
zastita
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by zastita »

ne znam mozda sta pokusam al kontam ovo je i puno jeftinija varijanta imam devet ovih masina....:( a sve su profi za fitnes i nisu kinezi!
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Za to ti je vrlo jednostavno napraviti i pwm. NE555, sema sa trimerom i 2 diode, i neki bolji drajver za mosfet, i neki mosfet za bar 500V i ima samo tako da radi...
zastita
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by zastita »

kontam sta mislis,samo to trebam ostavit malo vremena da skontam i to je pitanje da li cu skontat:) al nemam druge, jedno ili drugo:)ako neko ima neku semu neka ostavi link ili sl . puno bi pomogao!pozz
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by niho »

Ovdje na forumu imaju dva lijepa PWM regulatora sa PIC kontrolerima. Jedan sam radio ja a drugi sindja cini mi se. Pa vidi uz malu doradu jedan ima 10 a drugi 20 nivoa regulacije i LEd displej koji pokazuje nivo regulacije.Jednostavno samo prilagodi fet naponu i struji motora. Bilo bi dobro da napravis fotku tog motora, ima li četkice ili je sa kondenzatorom (asinhroni)!
Amir_H
Pravo uznapredovao :)

Post by Amir_H »

V.ARM je vjerovatno napon rotora - armature - pogledaj link
http://en.wikipedia.org/wiki/Armature_(electrical_engineering" onclick="window.open(this.href);return false;)

Kakav je stator tvojih motora - permanentni (stalni) magnet ili je namotan ?

Snaga motora je vjerovatno 2,5 konja tj. 2,5x0,735W=1,8kW

Dakle struja uz napon od 240V je 1800W/240V=7,5A

Mislim da ti je najednostavnije i najeftnije da uzmeš regulator (regler) od ručne bušilice. Posavjetuj se u nekom servisu za popravak ručnog alata. Kada mi dostaviš podatke o statoru itd predložit ću ti neki regler ...
zastita
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by zastita »

"niho" jel te mogu zamolit za linkove tih sema sto ste radili?ne mogu da nadzem...

evo cim uslikam stavim vam slike!
motor je sa cetkicama i ima samo svoj + i - koji idu na cetkice:),a stator je magnetni!

a kako milis za regler? jel isto kao na ovoj slici sto radi dimmer?ili?
pozdrav!
zastita
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by zastita »

evo i slika plocice i motora.valjda sta pomogne
zastita
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by zastita »

zao mi je sto pisem ponovo post,zaista imam problem sa internetom ufff nadam se da razumijete!

evo i slika:):(

http://img810.imageshack.us/i/dsc00679d.jpg/" onclick="window.open(this.href);return false;

http://img717.imageshack.us/i/dsc00673v.jpg/" onclick="window.open(this.href);return false;
Amir_H

Post by Amir_H »

Mislim da će ti sasvim dobro poslužiti regler RAC 16-400. Pogledaj link:

http://www2.westfalia.net/shops/tools/p ... _3pol_.htm" onclick="window.open(this.href);return false;?

Kao što vidiš dovoljne su dvije komponente + hladnjak koji možeš sam napraviti od lima - motore dobro uzemlji žicom presjeka 4 kvadratna milimetra i napoji ih preko fid sklopke ...
zastita
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by zastita »

iskreno ovo mi premaleno izgleda da bi radilo kako treba...koliko si siguran u ovo?jesi probo ili?ipak pise da se koristi za usisivace,miksere i manje motore u ovoj mojoj dzudzi od motora ima 10 kila:)ti mislis da ovo sa dimmerom i grecom velikim nije ok?pozz
Amir_H

Post by Amir_H »

Ovu shemu sam probao, ali ne sa ovim reglerom. Ovo što ti predlažem je sigurno 99% - da bih bio siguran 100% morao bih i ja probati ... ali nije ti valjda problem da nabaviš ovaj regler po cijeni od cca 10EUR i da probaš ?

Pogledaj link:

http://www.produktinfo.conrad.com/daten ... _de_en.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Hladnjak reglera ne mora biti izolovan što znači da regler možeš slobodno namonirati na metalno kućište koje će biti hladnjak. Kupi i silikonsku pastu pa premaži spoj reglera i hladnjaka kako bi bilo bolje odvođenje topline.

Tvoju shemu sa dimerom sam pogledao na brzaka i mislim da neće raditi, a osim toga teško ćeš pronaći dimer snage 1,8kW ...

Kao što sam rekao obavezno dobro uzemlji motore i napajaj ih preko FID sklopke tipa A ili B. Ako uzmeš obični AC sklopku možda će biti problema.

Dalje pošto su ti motori sa stalnim magnetom u slučaju da dođe do preopterećenja motora magnet će se razmagnetisati što se manifestuje tako što broj obrtaja motora poraste, a opadne snaga. Pregledaj sve motore odnosno testiraj im snagu - ako je neki od njih oslabio vjerovatno je u pitanju demagnetizacija ...
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by niho »

Da, posto se radi o permanentnom magnetu na statoru lako mu je mijenjati smjer ali u isto vrijeme sumnjam da radi direktno na 220V. Ako i radi to mora biti jednosmjerna struja . Dimeri koji se nalaze u gotovim projektima sa dokumentacijom, Sindjin dimer je na linku http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... 343#p85465 a moj je na http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... 698#p79303 E sad tamo je upotrijebljen mosfet za 50V/30A njega treba zamijeniti prema tvojim potrebama npr 2sk 2198 koji nosi 500V/30A. Posto tvoj motor nece trebati smjer nazad bilo bi dobro premostiti ga nekom brzom diodom da se sprijeci proboj tranzistora od indukovanih nana. Ako zape pitaj dalje. Sto se tice ovih jakih tranzistora ako ne nadjes nista slicno ja sam ih skoro narucivao za jedan veliki UPS pa imam rezervu i mozemo se dogovoriti da ti posaljem jedan :)
Amir_H

Post by Amir_H »

Moram dopuniti šta sam napisao - mislim da regler RAC 16-400 ne može raditi sa motorima sa stalnim magnetom - možda bi i mogao raditi ako se doda Graetz kako si ti nacrtao ...
zastita
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by zastita »

amir_h druze davno sam ja vidio da ovaj regler radi na AC al kontao sam da stavim grec neki slican kao na slici ja naprimjer u Sa. mogu kupit naj veci grec koliko ja znam 1000v 35v.a ovaj regler nevjerujem bez narudzbe!pozdrav

druze niho!;)svaka cast za ovaj super projekat!moj profesor iz skole napr. nije znao napravit foto postupkom plocicu za svoje ucenike pa sam mu je pravio,a za uzvrat sma imao "5":)

-eh da krenem, kako te mogu zamolit da mi posaljes neke podatke o svom projektu plocicu raspored elemenata,hex i sl..naravno ako je to moguce!na tvom postu sam nasao samo ove slike i kodove.
jako sam zainteresovan za ovaj projekat jer bas nesto ovako mi je potrebno i na slicnom principu rade masine za trcanje!imas veliki pozdrav!
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by niho »

No frks, evo ovdje su shema i plocica radjeni u proteusu, http://www.hugedrive.com/published/WG/s ... Tw==-dimer ako nemas proteus ili bude problema sa otvaranjem reci pa cu konvertovati u pdf. a izvorni kod i hex imas odmah iznad slika projekta. Ako jos sta treba reci dopunicemo ili promijeniti :)
Post Reply