cnc stroj

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
zero-cool123
Napredujem
Napredujem

cnc stroj

Post by zero-cool123 »

pozz....imam jedan printer koji je u kvaru, dali bi s njega mogao napraviti CNC?? van bi uzeo koračne motore i ostalo,trebao bi izraditi neki kontroler za njega ili je moguče iskoristiti kontroler od printera (epson) ima li tko kakve predloge??
Struja je jedina žena koju se nesmije dirat!!!!!!!!! :D
Asmir_Hadzic
Napredujem
Napredujem

Re: cnc stroj

Post by Asmir_Hadzic »

CNC mozes napraviti od cega god zelis :)
Ja sam napravio i od drveta :) pa radio super...

Kontoler trebas napraviti ili kupiti gotov...zavisno od motora...itd...
Zavisi koji printer imas i koliko motora u njemu imas... jesu li svi step motori ?
Noviji printeri imaju samo steper za pomjeranje papira dok za pomjeranje glave imaju obicni DC motor sa trakom kao enkoder...

ako te sta zanima samo pitaj
zero-cool123
Napredujem
Napredujem

Post by zero-cool123 »

printer je epson dx 4200 za pokretanje glave je obični dc motor s trakom, to znam...ja bi sam izradio mikrokontroler ipak je to moja struka
Drago_Zg
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Drago_Zg »

@zero-cool123, baš je super kad je to tvoja struka.
Odlično nemaš problema sa mikrokontrolerom !
A drugo je lako riješiti.
[URL=https://meettomy.site]Beautiful Womans in your city[/URL]
zero-cool123
Napredujem
Napredujem

Post by zero-cool123 »

da to još nismo radili u školi, to tek radimo u 4. razredu, a ja sam sad drugi, radim več elektroničke sklopove od 1. razz. a tek ovo pologodište izrađujemo prve sklopove, ja sam več na foto postupku i verenici 1 w
Amir_H
Pravo uznapredovao :)

Post by Amir_H »

Daragi zero, ako mene pitaš vrijeme koje si mislio protratiti na pravljenje cnc provedi vježbajući matematiku i slično ...
zero-cool123
Napredujem
Napredujem

Post by zero-cool123 »

xD još ga nisam krenuo praviti, a s mat. imam 5
arcom

Post by arcom »

L297 u kombinaciji sa L298. Tri takva para (po jedan za svaku os/motor) i konektor za paralelni port je vise-manje sve sta ti treba za upravljanje. Sa interneta skines Mach3 (a nije Turbo :D ) program i to je to.

Umjesto L297 mozes isprogramirati mikrokontroler i time ustedjeti barem 60kn, a umjesto L298 mozes napraviti H-most sa mosfetima i...zakomplicirati si zivot. Dakle, moja preporuka ti je mikrokontroler + 3 komada L298. Jeftino, jednostavno, efikasno.

Postoje i gotovi cipovi koji u sebi imaju dekoder i H-most za pogon motora, obicno za struje do 2-3A, ali je dobavljivost upitna i radi se uglavnom o SMD komponentama.

Stepper motore mozes iskoristiti iz printera, ali gledaj da su ti za X i Y osi isti motori zbog istih koraka. Z os moze imati neki manji (drukciji) stepper, ionako samo pomice glodalicu gore-dolje. Sajam elektronike u Italiji (Pordenone, Udine...) je dusu dao za CNC masine jer imas steppera svih oblika za par eura, cak se da pronaci i kompletna mehanicka konstrukcija za relativno malo novaca.
Post Reply