Napravio sam ispravljac, tj simetricno napajanje +9 i -9 V. Koristio sam transformator 220 V / 2x 15 V, koji u praznom hodu daje 17 V po sekundaru. Nakon gretza napon pada na oko 16 V , ali na kondenzatoru na peglanje napon je 22-23 V, i sad mi nije jasno zasto je toliko visoki napon ? . Mjerio sam i u praznom hodu i uz opterecenje, i taj napon na kondenzatorima ne pada ispod 22 V. A na izlazu regulatora su naponi +9 i -9 v, to štima.
Za peglanje nakon gretza sam koristioo 2200uF/25 V elektrolite.
napravio sam prema ovoj shemi, samo sam ubacio 9 voltne regulatore, umjesto ovih 12 v.
evo sheme
http://tinyurl.com/34vyww8" onclick="window.open(this.href);return false;
napon na C iza gretza
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
napon na C iza gretza
Budući da je na sekundaru transformatora izmjenični napon frekvencije 50Hz, te budući da univerzalni instrumenti mjere efektivne vrijednosti napona, ti si vidio toliko koliko si vidio na transformatoru, odnosno iza Greca. Budući da je vršni napon jednak efektivnom naponu puta kvadratni korijen iz 2, kondenzator se nabije na vršni napon = onaj koji si izmjerio na kondenzatoru(ima). To ti je to. Znači, za izlazni napon od 9V treba ti napon na izlazu transformatora najmanje 8,5V. Kad se on ispravi i filtrira, poraste na oko 12V, što je taman da bi regulator od 9V radio pravilno uz manje opterećenje. Ipak, ako želiš da ti taj ispravljač bude pouzdan i da ti daje maksimalnu struju koju regulatori za 9V mogu podnijeti - odaberi trafo sa sekundarom od 10V (x2), da imaš malu rezervu zbog pada napona u mreži i kod punog opterećenja.
Re: napon na C iza gretza
Hvala na objasnjenju, sad je jasno !
A ovaj trafo koji sad imam spojen mogu ostaviti, razlika je sto ce se regulatori vise grijati sto je veca razlika napona, u mom slucaju (22 V kond i 9 V regulator) ?
Kroz regulatore nece teci struja veca od 300 mA , a ovaj trafo je snage 2 x 8 VA.
A ovaj trafo koji sad imam spojen mogu ostaviti, razlika je sto ce se regulatori vise grijati sto je veca razlika napona, u mom slucaju (22 V kond i 9 V regulator) ?
Kroz regulatore nece teci struja veca od 300 mA , a ovaj trafo je snage 2 x 8 VA.
Možeš.dani3 wrote:A ovaj trafo koji sad imam spojen mogu ostaviti...
Da ne otvaram novu temu, imam jos jedno pitanje u vezi transformatora, tj adaptera.
Zanima me zasto na izlazu punjaca od mobitela(ili nestabiliziranog ispravljaca) upraznom hodu ili pri malom opterecenju obicno imamo veci napon od nazivnog.
Recimo umjesto 5 v nazivih, u praznom hodu na izlazu imamu 8 V.
Jasno mi je da takvi adapteri nemaju regulator napona koji ce drzati fixni izlazni napon, i isto tako mi je jasno da sa opterecenjem pada napon do svoje nazivne vrijednosti u ovom slucaju 5 V i tek tada moze isporuciti maksimalnu struju.
Ali me zanima da li je to posljedica gubitaka snage u transformatoru, sa porastom struje kroz njega ? Jer mi se cini dosta velik gubitak snage u transformatoru ako je nazivni napon sekundara 5 V, a prazni hod je 8 V. To je 60% razlike. Usporedbe radi ovaj gore trafo koji ja koristim ima samo 2 V razlike izmedu opterecenja i praznog hoda, a to je za 15 v sekundar samo 13% razlike (s obzirom na 17 V) sto mi se cini prihvatljivo.
Zanima me zasto na izlazu punjaca od mobitela(ili nestabiliziranog ispravljaca) upraznom hodu ili pri malom opterecenju obicno imamo veci napon od nazivnog.
Recimo umjesto 5 v nazivih, u praznom hodu na izlazu imamu 8 V.
Jasno mi je da takvi adapteri nemaju regulator napona koji ce drzati fixni izlazni napon, i isto tako mi je jasno da sa opterecenjem pada napon do svoje nazivne vrijednosti u ovom slucaju 5 V i tek tada moze isporuciti maksimalnu struju.
Ali me zanima da li je to posljedica gubitaka snage u transformatoru, sa porastom struje kroz njega ? Jer mi se cini dosta velik gubitak snage u transformatoru ako je nazivni napon sekundara 5 V, a prazni hod je 8 V. To je 60% razlike. Usporedbe radi ovaj gore trafo koji ja koristim ima samo 2 V razlike izmedu opterecenja i praznog hoda, a to je za 15 v sekundar samo 13% razlike (s obzirom na 17 V) sto mi se cini prihvatljivo.
napon na C iza gretza
Sve što si naveo je točno. Razlog zašto se za te punjače koriste baš takvi mali transformatori je cijena, a dijelom i praktičnost. Kad bi trafo bio veći i imao stabilniji napon, bio bi skuplji. Sad to rješavaju tako da proizvode prekidačke punjače koji su puno manji i lakši, ali su nešto skuplji, iako ima i jeftine kineske robe koja baš i nije pouzdana.