osvjetljivač pločica

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
vice1
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

osvjetljivač pločica

Post by vice1 »

Namjeravam napraviti osvjetljivač za tiskane pločica,ali prije nego krenem potreban mi je jedan savjet..
U kučiste starog skenetra planiram postaviti dvije UV lampe po 6W.debljina stakla je oko 2mm, a udaljenost neonki od plocice bila bi mi oko 5cm, pa me zanima dali je to mali razmak i koliki bi on zapravo trebao biti :?:
Shenda

Re: osvjetljivač pločica

Post by Shenda »

Interesantno pitanje! :wink:

Ako se dobro sjećam, nigdje se ne navodi podatak o udaljenosti izvora UV zraka od foto-sloja.
Idealo bi bilo da je izvor beskonačno daleko, tako da bi zrake bile paralelne i okomito bi padale na površinu sloja, pa bi vjerno prenosile sliku sa predloška na foto-sloj. Kako, međutim, jačina zračenja opada sa kvadratom udaljenosti, idealno ne bi bilo i praktično... :(

Mislim da bi tih tvojih 5cm bilo sasvim dovoljno, ako pametno smjestiš lampe. Ako ekspozicija bude trajala 10 - 12 min. maksimalno (a to moraš utvrditi eksperimentom), onda ni grijanje neće biti problem.
Vjerovatno ćeš imati malih problema sa debljinom vodova prilikom izrade PCB-a, tako da savjetujem da ih ostaviš nešto deblje (šire) za početak... kasnije kad se uhodaš znaćeš kako i šta treba raditi! :wink:
vice1
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by vice1 »

Hvala na brzom odgovoru.. :D
Kada napravim sve javit cu kako ostaju linije na pločici.
Shenda

Post by Shenda »

Molim, i drugi put.
Post Reply