Pozdrav svima,
Dakle trebo bi napravit na ulasku u jednu prostoriju da se ubaci jedna kartica i da na ekranu ispise njegovo ime i njegov polozaj tu. Koristio bi racunar, pa sad me interesuje softversko rijesenje ako neko ima, a hardersko mozemo uzet onaj citac iz super marketa.
Svi prijedlozi dobro dosli
Unaprijed hvala!
Citac BAR kodova
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: Citac BAR kodova
Nije li bolje RFID
A bar kod je poprilicno jednostavan. Uzmi jedan prikopcaj na seriski...
Podesavanje ide poreko jednsotavnih komandi, i kada procita bar kod, odma salje informaciju na port.
Ti samo moras napraviti bazu i pretraziti je prema bar kodu.
Ali bar kod se lako iskopira. moze cak i na fotokopir masini, tako da to i nije neka sigurnost.
A bar kod je poprilicno jednostavan. Uzmi jedan prikopcaj na seriski...
Podesavanje ide poreko jednsotavnih komandi, i kada procita bar kod, odma salje informaciju na port.
Ti samo moras napraviti bazu i pretraziti je prema bar kodu.
Ali bar kod se lako iskopira. moze cak i na fotokopir masini, tako da to i nije neka sigurnost.
Pa nebih bas RFID.
Meni treba nesto jednostavno kao BAR kod isprinto bi ga stampacem i plastificiro i onda bi to moglo. Samo mi sad treba nesto sto ce mi procitat BAR kod prepoznat njegove infomacije u bazi i ispisat ime prezime eventualno i sliku prikazat na ekranu.
Meni treba nesto jednostavno kao BAR kod isprinto bi ga stampacem i plastificiro i onda bi to moglo. Samo mi sad treba nesto sto ce mi procitat BAR kod prepoznat njegove infomacije u bazi i ispisat ime prezime eventualno i sliku prikazat na ekranu.
Pa to nesto tesko da ce ti pasti sa neba...
Moraces najverovatnije napisati sam.
A prikopcaj citac na seriski port, i odatle kreni dalje...
EDIT:
Isti ti djavo dodje RFID i barkod. Jer ako uzmes RFID modul sa njega dobijes opet broj taga, a i sa barkod citaca opet dobijes samo broj.
Tako da sa strane softvera ti dodje na isto, uporediti neki broj sa bazom, i prikazati nesto...
Moraces najverovatnije napisati sam.
A prikopcaj citac na seriski port, i odatle kreni dalje...
EDIT:
Isti ti djavo dodje RFID i barkod. Jer ako uzmes RFID modul sa njega dobijes opet broj taga, a i sa barkod citaca opet dobijes samo broj.
Tako da sa strane softvera ti dodje na isto, uporediti neki broj sa bazom, i prikazati nesto...
Mozel mi neko malo bolje objasnit kako da ta informacija sa seriskog porta da dodje u program koristim (visual basic) i da je poredi sa bazom, a predhodno da sam povezo program sa bazom.
Potrazi malo tutorijale za MSComm1.
Pozdrav
Imaš več gotovih rješenja sa beskontaktnim karticama sa H/SW smostalnih i Pc kontroliranim.
Javi se na PM i sve ču ti objasnit jer slučajno raim u firmi gdje imamo to na lageru
Imaš več gotovih rješenja sa beskontaktnim karticama sa H/SW smostalnih i Pc kontroliranim.
Javi se na PM i sve ču ti objasnit jer slučajno raim u firmi gdje imamo to na lageru
Pa Bar kod citac (vecina) ide na ps2 port, tastaturu. Znaci on kada procita kod posalje niz karaktera isto kao da si ih otkucao na tastaturi. (primjer mozes korisiti s licne karte, na njoj ima bar kod s maticnim brojem) i poslije zavisi od bar kod citaca salje TAB ili ENTER. Tako da na formi postavis obicni txtbox u koji setujes kursor da uvjek bude u njemu i poslije niza brojeva koji se pojave TAB ili ENETER program ti pretrazi bazu ili kako vec mislis drzati podatke i iste prikaze opet pozelji. Nadam se da ce ti ovo koristiti