Extra brzi tutorial za foto postupak

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
jopagti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by jopagti »

MladaNada wrote:Ja sam siguran da je Arf , i ja ga koristim :D Arf i celicnu vunu kad je potrebno, bolje uhvati toner kod peglanja!
Izlapi li vama rastvoren razvijac koji stoji par dana u flasi? Meni je poslije 7 dana kao voda!
Ej di vi nabavljate razvijac?Kolko kosta?Ovo je bolje od termo folije al mi je termo folija jednostavnija!
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

@Jopagti samo je malo jednostavnija , moj problem kod foto postupka je sto nikako ne mogu fino razviti plocicu , vjerovatno zato sto koristim razrijedjeni Cevtok (35%NaOH). Jeste li ikad pomijesali razvijac sa kiselinom? Meni se dimilo dosta!
sheff

Post by sheff »

da ne dushim uvodom.... dakle:

• Pločica (pertinaks ili vitroplast)
gdje ima kupiti ovu vrstu plocica?

• Sprej POSITIV 20
gdje ovog ima kupiti?

• NaOH – Natrijev hidroksid
ne vidim gdje si koristio hidroksid – u dokumentu nije nigdje spomenut osim na pocetku?

• HCl – Solna kiselina
koliko % cistoce?

• H2O2 – aka Hidrogen
isto pitanje kao i prethodno?

• Izvor UV svjetlosti
da li smeta mijesanje UV i ove dnevne svijetlosti (kao kod npr. razvijanja fotografskog filma, kako se to nekad radilo?)
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Trebas reci gdje se nalazis pa da ti kazem gdje mozes kupiti. Uglavnom:

1. Plocica: www.chipoteka.hr
2. Sprej: www.chipoteka.hr
3. NaOH: www.chipoteka.hr
4. HCl: bilo koja prodavnica, to je kiselina za pranje WC solje :) znaci kiselina za domacinstvo, moze se kupiti 15%-tna.
5. Hidrogen: Apoteka, sto jaci to bolji. Preporucujem cisti 30%-tni.
6. Ne smeta mijesanje sa dnevnom svjetloscu, ali samu plocicu dnevna svjetlost bi mogla da djelimicno osvjetli i to nebi bilo OK. Znaci tretiraj je kao film od aparata.
Groovy
Pravo uznapredovao :)

Post by Groovy »

Hidrogen nemojte da kupujete u apoteci. Tamo je mnogo skup i uglavnom nece hteti da vam prodaju 30%. Kupite ga u onim prodavnicama za frizerske salone. Prodaje se na 1L i mnogo je jeftiniji.

Preporuka je da koristite Ferihlorid a ne kiselinu
sheff

Post by sheff »

Nisi mi odgovorio gdje i kako si koristio NaOH? Inace, nalazim se u Mostaru...
r2d2

Post by r2d2 »

postoje li uv ledice? (vidio sam na upaljacima nesto ali nisam bas siguran da je to uv)
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

sheff wrote:Nisi mi odgovorio gdje i kako si koristio NaOH? Inace, nalazim se u Mostaru...
Zaboravih :)
Njega koristis nakon sto osvjetlis plocicu, to je onaj korak "razvijanje plocice", na slici je posuda, desno od nje je flasa sa rastvorom NaOH i tu je i plocica. Koristis ga tako sto ga razmutis u vodi, 10g na litar vode, i to je to. Uspes u posudu, ubacis plocicu i muckas dok se osvjetljeni lak ne skine sa plocice.
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

r2d2 wrote:postoje li uv ledice? (vidio sam na upaljacima nesto ali nisam bas siguran da je to uv)
Postoje, imam ja 5mm, treba mi 3mm UV LED, pa ako neko ima nek posalje 8)
sheff

Post by sheff »

trax wrote:
sheff wrote:Nisi mi odgovorio gdje i kako si koristio NaOH? Inace, nalazim se u Mostaru...
Zaboravih :)
Njega koristis nakon sto osvjetlis plocicu, to je onaj korak "razvijanje plocice", na slici je posuda, desno od nje je flasa sa rastvorom NaOH i tu je i plocica. Koristis ga tako sto ga razmutis u vodi, 10g na litar vode, i to je to. Uspes u posudu, ubacis plocicu i muckas dok se osvjetljeni lak ne skine sa plocice.
hvala! (ucio sam to u srednjoj davno pa kako se odavno tim ne bavim skroz sam zaboravio...)
Jel slucajno znas (ili bilo ko) gdje ovdje u Mostaru ima kupiti sve ovo?
UNWANTED
Pravo sam se raspisao :)

Post by UNWANTED »

trax wrote:Trebas reci gdje se nalazis pa da ti kazem gdje mozes kupiti. Uglavnom:

1. Plocica: www.chipoteka.hr
2. Sprej: www.chipoteka.hr
3. NaOH: www.chipoteka.hr
4. HCl: bilo koja prodavnica, to je kiselina za pranje WC solje :) znaci kiselina za domacinstvo, moze se kupiti 15%-tna.
5. Hidrogen: Apoteka, sto jaci to bolji. Preporucujem cisti 30%-tni.
6. Ne smeta mijesanje sa dnevnom svjetloscu, ali samu plocicu dnevna svjetlost bi mogla da djelimicno osvjetli i to nebi bilo OK. Znaci tretiraj je kao film od aparata.
ej trax ili netko kako na chipoteci pronaci plocice i ostalo ako netko moze da obavi srč pa samo zaljepi link od ovih stvari koje je trax naveo
sheff

Post by sheff »

ljudi moji ima li ista od ovog kupiti kod nas u BIH - pa ne moram samo radi par sitnica ici u Zagreb...
UNWANTED

Post by UNWANTED »

:arrow: r2d2 hvala :!:
r2d2

Post by r2d2 »

a gdje da ja nadjem ove uv diode, koliko to kosta, koje su naj vece, i koliko mi treba za jedan pristojan osvjetljivac od skenera???
UNWANTED

Post by UNWANTED »

vidio sam neke ljepe neonke na onoj kronos stranici 31 kuna 8w e sada posto ja i neonke smo :? :?: :?: :?: :? sada mene zanima recimo da je kupi kako da je spojim sta mi treba jel to moze da radi na onim shitevima kao obicna neonka
r2d2

Post by r2d2 »

neonke sam nasao, ali me kopkaju diode sad bi ja od njih nesto probao raditi :lol: trax me zeznuo! (rekao da postoje)

imas prigusnicu, starter i neonku, bar je tako na ovom mom cudu za novac.
UNWANTED

Post by UNWANTED »

postoje napisu u google uv led pa ce ti izlistati probaj si tako naci :D

ako vec nisi to uradio :)
r2d2

Post by r2d2 »

:lol: naravno da sam prvo trazio u googlu, ali tu ti se javlja problem, ljudi sve sto svjetli plavo ili ljubicasto zovu "UV" :wink:
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Ja sam narucio UV diode iz Njemacke. Cekam da mi stignu. Na netu sam nasao projekt osvjetljivaca i kad sve skupim, bacam se na posao. Kad bude gotovo i ispitano, zalijepit cu cijeli postupak izrade i slike ovdje.
Post Reply