Spajanje dva kompa LAN kablom

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
denahv
Pravo sam se raspisao :)

Spajanje dva kompa LAN kablom

Post by denahv »

Lega me zamolio da se raspitam kako može umrežiti dva kompa LAN kablom. U sobi ima dva kompa, jedan pored drugog i sad ih želi spojiti LAN kablom. Kako se to radi?

Hvala :wink:
_mirko_
Napredujem
Napredujem

Post by _mirko_ »

ako bas zeli umreziti izravno dva kompjutera, to se radi crossover kablom.
ako zeli sam i praviti kabl, evo ovdje: http://www.hardwarebook.info/Ethernet_1 ... _Crossover
do 100mbps su dosta i dvije parice - cetiri zice (stanu u telefonski konektor - recimo 6p4c). za 1000mbps su potrebne sve cetiri - osam zica (mora biti mrezni konektor - 8p8c)
denahv

Post by denahv »

Evo, našao sam ovo : www.tutorijali.net/ostali/lan_dva_racunala

A kakva je razlika između Crosswired i LAN kabla? U ovom tutorijalu piše da mora baš biti Crosswired kabal da bi ispravno radilo. Nisam sad siguran kakav kabal ima lega. Kako bih to mogao provjeriti? I koliko košta taj Crosswired kabal?
ivan 2
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by ivan 2 »

Tvoj lega ima sigurno obicni kabal. Croswird vidi (zivis u Osijeku) u MB elektronics ili chipoteka ako ne imas u mirkovom linku upute za pravljenje onog kabla, nije bas kompliciraro ako imas neka kljesta za to!

Pozz!
denahv

Post by denahv »

Ma neću ništa praviti, kupit ću gotovo. Znači, odem u Chipoteku i tražim Crosswired kabal? Koliko to od prilike može koštati? Prije pol godine je kupio samo običan LAN kabal, tog se sjećam, išao sam s njim...
mirzza
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by mirzza »

a zasto covjeku sve komplicirate kad moze tako jednostavno
care otidji uzmi Crosswired kabal i samo ustekaj jedan kraj u jedan racunar drugi u drugi onda otidji u My Network Places, pa View network connection i odes na Local aera desni klik na Propertis pa onda Internet protocol oznacis na opet odma tu imas dugme propertis i otovrit ce ti jedan prozorcic i podesi na obadva racunara da se automatski nadju IP adrese, a ako ni tad se ne nadju onda ko na ovoj slici prepisi sve brojeve na oba racunara samo sto na jednom promjenis ovaj zaokruzeni broj stavis npr. 10 i to je onda to .

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... likaq1.jpg
denahv

Post by denahv »

Oke, otići ću kupiti taj kabal u Chipoteku pa se javim za par dana kad to sve napravim. Hvala svima :wink:
Post Reply