pozdrav, jos davno sam napravio ovo pojacalo:
http://www.diy-electronic-projects.com/ ... -amplifier
moje je u najjacoj izvedbi, sa mj3001/mj2501
sviralo je odlicno sa 50VA trafom i 2*25V, nedavno sam mu stavio novo napajanje 150VA i 2*35V ispravljeno, i nakon kraceg vremena nesto je otislo, sad se na izlazu cuje samo jaki brum, konstantnne snage, i za informaciju nakon par sekundi ovog bruma osigurac na izlazu pregara
prominio sam MC1741(kod mene tl071), ista stvar, tranzistore sam ispitao, tako da mi sumnja ostaje na izlaznim darlingtoncima
dakle triban pomoc, prvo nisam siguran kako se miri ispravnost darlongtonaca, mislio sam da znam ali kad ispitivam razlicite uvik dobijam cudne rezultate tako da sam zbunjen
triban pomoc, primarno oko ispitivanja darlingtonaca, kao i trazenja kvara na pojacalu
hvala
pojacalo krepalo
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
pa da to sam i ja mislio sta se tice darlongtona, a pojacalo je krepalo nakon sta je 3 dana radilo na 2*35V, i to cim sam ga ukljucio taj dan, znaci nije pregrijavanje ili sl
nakon toga sam stavio novi tl071 i odma vratio staro 2*25V napajanje, simptomi su bili isti, dakle jaki brum na izlazu, znaci TL nije
jedino me buni sta kad mirim dalingtonce dobijam vridnosti iz kojih bi rije zakljucio da su doticni ispravni nego da su krepali, pa ak neko zna kako se ispravno mire da mi malo objasni
nakon toga sam stavio novi tl071 i odma vratio staro 2*25V napajanje, simptomi su bili isti, dakle jaki brum na izlazu, znaci TL nije
jedino me buni sta kad mirim dalingtonce dobijam vridnosti iz kojih bi rije zakljucio da su doticni ispravni nego da su krepali, pa ak neko zna kako se ispravno mire da mi malo objasni
Odmah panika...
Najjednostavniji nacin je da izmjeris napon na izlazu.
Koliko sam procitao clanak,postoji procedura za prvo ukljucivanje pojacala.
To je 1. stvar, 2. stvar - koji te vrag terao da spajas pojacalo na +- 35V?
Lijepo u tablici pise dozvoljeni napon napajanja.
Dakle,ako mjerenjem izmjeris +35V izmedju mase i izlaza - crk'o je MJ2501,a
ako je napon -35V,onda je crko MJ3001.
Provjeri i tranzistore koji osiguravaju +-15V za napajanje TL071 (T1 i T2)
"Masu" uredjaja spoji sa masom pojacala.
Izmedju ostalog u tekstu stoji da tranzistori trebaju biti upareni (priblizno isti hfe), je's ti to napravio tako?
Sto se ispitivanja tice: http://www.repairfaq.org/sam/semitest.htm
Najjednostavniji nacin je da izmjeris napon na izlazu.
Koliko sam procitao clanak,postoji procedura za prvo ukljucivanje pojacala.
To je 1. stvar, 2. stvar - koji te vrag terao da spajas pojacalo na +- 35V?
Lijepo u tablici pise dozvoljeni napon napajanja.
Dakle,ako mjerenjem izmjeris +35V izmedju mase i izlaza - crk'o je MJ2501,a
ako je napon -35V,onda je crko MJ3001.
Provjeri i tranzistore koji osiguravaju +-15V za napajanje TL071 (T1 i T2)
"Masu" uredjaja spoji sa masom pojacala.
Izmedju ostalog u tekstu stoji da tranzistori trebaju biti upareni (priblizno isti hfe), je's ti to napravio tako?
Sto se ispitivanja tice: http://www.repairfaq.org/sam/semitest.htm