pojacalo krepalo

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
muzgavac
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

pojacalo krepalo

Post by muzgavac »

pozdrav, jos davno sam napravio ovo pojacalo:
http://www.diy-electronic-projects.com/ ... -amplifier

moje je u najjacoj izvedbi, sa mj3001/mj2501

sviralo je odlicno sa 50VA trafom i 2*25V, nedavno sam mu stavio novo napajanje 150VA i 2*35V ispravljeno, i nakon kraceg vremena nesto je otislo, sad se na izlazu cuje samo jaki brum, konstantnne snage, i za informaciju nakon par sekundi ovog bruma osigurac na izlazu pregara

prominio sam MC1741(kod mene tl071), ista stvar, tranzistore sam ispitao, tako da mi sumnja ostaje na izlaznim darlingtoncima

dakle triban pomoc, prvo nisam siguran kako se miri ispravnost darlongtonaca, mislio sam da znam ali kad ispitivam razlicite uvik dobijam cudne rezultate tako da sam zbunjen

triban pomoc, primarno oko ispitivanja darlingtonaca, kao i trazenja kvara na pojacalu

hvala
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Garantovano si pogoreo MJ tranzistore.Za njih je napajanje koliko sam video 30v
a ti si stavio 35v.
mstevica
Pravo uznapredovao :)

Post by mstevica »

Crkli su ti draktoni naj verovatnije kao sto kaze stojke369.Mada nebi rekao da ti prave problem oni su 80v.Tl071 je +-18v,naj verovatnije da ti ono crkne i spali darliktone nadji mc1741 i stavi njega on je +-22v mozda bude radio ok.Najbolje bi bilo da smanjis napon na trafou.
muzgavac
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by muzgavac »

pa da to sam i ja mislio sta se tice darlongtona, a pojacalo je krepalo nakon sta je 3 dana radilo na 2*35V, i to cim sam ga ukljucio taj dan, znaci nije pregrijavanje ili sl
nakon toga sam stavio novi tl071 i odma vratio staro 2*25V napajanje, simptomi su bili isti, dakle jaki brum na izlazu, znaci TL nije

jedino me buni sta kad mirim dalingtonce dobijam vridnosti iz kojih bi rije zakljucio da su doticni ispravni nego da su krepali, pa ak neko zna kako se ispravno mire da mi malo objasni
Spiky

Post by Spiky »

Odmah panika...
Najjednostavniji nacin je da izmjeris napon na izlazu.
Koliko sam procitao clanak,postoji procedura za prvo ukljucivanje pojacala.
To je 1. stvar, 2. stvar - koji te vrag terao da spajas pojacalo na +- 35V?
Lijepo u tablici pise dozvoljeni napon napajanja.

Dakle,ako mjerenjem izmjeris +35V izmedju mase i izlaza - crk'o je MJ2501,a
ako je napon -35V,onda je crko MJ3001.
Provjeri i tranzistore koji osiguravaju +-15V za napajanje TL071 (T1 i T2)
"Masu" uredjaja spoji sa masom pojacala.

Izmedju ostalog u tekstu stoji da tranzistori trebaju biti upareni (priblizno isti hfe), je's ti to napravio tako?

Sto se ispitivanja tice: http://www.repairfaq.org/sam/semitest.htm
muzgavac
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by muzgavac »

thx na odgovoru, tranzistori su bili upareni, i pojacalo je fino sviralo preko 3 godine, pogonilo je sub od TV-a, sta se tice napona napajanja, smatrao sam da tih V nece napravit neku stetu, a i ne bi smili po nekoj logici

ispitat cu sutradarlingtonce, tranzistori rade vec sam ih ispitao
muzgavac
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by muzgavac »

evo risio san problem, krepo je Mj2501, prominio sam oba 2 zbog uparivanja, pojacalo sada svira odlicno, i svakako ga preporucam za gradnju jer je jednostavno a zvuk je stvarno kvalitetan

hvala svima na pomoci, posebice Spiky
Post Reply