Evo konačno i moj digitalni dimer je završen. Princip je sledeći: Sa dva tastera "Up" i "Down" odabiram jačinu svjetla. Kao kontrola služi pic16f84 koji impulsno pogoni mosfet BUZ11. Uređaj sam testirao preko male sijalice 12V/4W i bez ikakvog hladnjaka mosfet je hladan ( sto sam i očekivao obzirom da mu u datasheet-u piše 50V/30A. Ugradio sam mali stabilizator za korekciju napona sa12->5V za potebe PIC-a i to odrađuje lm78m05 (0,5A) i on je potpuno hladan bez hladnjaka. Regulacija se vrši u skali od 0-9 i pri uključivanju uređaja postavljen je na lvl5. Jačina svjetla je ispisana na 7segmentnom displeju sa zajedničkom anodom. pločica rađena u proteusu http://www.skole.bdcentral.net/deveta/dim_display.LYT, peglom na koricama od jednog odbačenog udžbenika a program je napisan u PBP.
['****************************************************************
'* Name : dimer2.BAS *
'* Author : [niho] *
'* Notice : Copyright (c) 2009 [niho] *
'* : All Rights Reserved *
'* Date : 21.01.2010 *
'* Version : 1.2 *
'* Notes : *
'* : *
'****************************************************************
@ DEVICE pic16f84a,XT_OSC,WDT_OFF,PROTECT_OFF 'definicija konfiguracije
DEFINE OSC 4 'definicija oscilatora
i VAR BYTE 'postavka prvog brojaca (varijable)
sstu var bit 'staro stanje pojacaj
nstu var bit 'novo stanje pojacaj
sstd var bit 'staro stanje smanji
nstd var bit 'novo stanje smanji
i=5
trisa=24
trisb=0
portb=137
SYMBOL LED=portb.0 'postavka simbola zamjene pinova
SYMBOL taster1=porta.4
symbol taster2=porta.3
OUTPUT LED
INPUT TASTER1 'postavke ulaza-pojacavanje int.svjetla
input taster2 'smanjivanje intenziteta svjetla
sstu = taster1
sstd = taster2
pocetak: 'radni potprogram
nstu = taster1
nstd = taster2
high led
pause i
low led
pause 9-i
if nstu < sstu then
i=i+1 'pojacavanje svjetla
gosub broj
endif
if nstd < sstd then
i=i-1 'smanjivanje svjetla
gosub broj
endif
if i>9 then i=9 'ogranicenje pauze
if i<0 then i=0
sstu = nstu
sstd = nstd
goto pocetak
broj:
select case i
case 0
portb=17
case 1
portb=125
case 2
portb=35
case 3
portb=41
case 4
portb=77
case 5
portb=137
case 6
portb=129
case 7
portb=61
case 8
portb=1
case 9
portb=9
end select
return
end ' kraj
Eh da ne zaboravim, na shemi nisam nacrtao a na plocici sam ugradio i kondenzator od 0,1uF na izvode Vss i Vdd (pin 5 i 14) sto se vidi na slici gotovog uredjaja.
svaka cast odlicno uradjeno
jedno pitanje samo:posto kolko sam video pise da moze max 0.5A pa me zanima ako bih zamenuo Q1 sa nekim jacim da li bi onda mogla da ide jaca sijalica?
Napokon u rubrici "Gotovi projekti", jedan gotov i da ne zaboravimo, odličan projekat.
Niho, vraća pomalo izgubljeni sjaj, gotovih projekata. Konačno nema "you tube" apstrakcije, koje netko nazivlje gotov proizvod.
Bravo Niho! Tako nastavi. To je mikroelektronika.
laki 101 wrote:svaka cast odlicno uradjeno
jedno pitanje samo:posto kolko sam video pise da moze max 0.5A pa me zanima ako bih zamenuo Q1 sa nekim jacim da li bi onda mogla da ide jaca sijalica?
0,5 A je stabilizator napona za pic i nema veze sa jacinom sijalice. Njena snaga zavisi od BUZ mosfeta ( sa ovim koji ja koristim moze ici do 30A) stavi mali hladnjak i prikljuci automobilski far bez problema.
Hvala puno, cast mi je imati svoj post na elektronika.ba. Ovo je podstrek da se jos vise angazujem na ovakvim poslovima. Nadam se da ce uskoro moci ici i projekat semafora koji je, takodje, pri kraju
Niho s malim kašnjenjem: svaka čast na projektu !
Nadam se da pitanje nije nebulozno: dali bi ovaj dimmer mogao "voziti" kakav induktivni potrošač, naprimjer motor za brisače od auta (12 ili 24 V) ??
Naravno samo dodati mali hladnjak na mosfet i shotki diodu antiparalelno potrosacu. Radice bez ikakvih problema obzirom da je snaga regulisana PWM. Shotki dioda je potrebna zato sto je za ovaj tranzistor Vsd jako nizak (50V) ali njih ima u starim napojnim jedinicama.
OK hvala,
Tako sam i predpostavljao. Vjerovatno ću imati potrebu za regulatorom brzine nekog dozatora aroma, pa ću vjerovatno probat malo ovaj dimmer doraditi dodavanjem još jednog 7-segmentnog displeja i preradom programa na 20-tak stepena regulacije.