Svetlo sa tajmerom za kola
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Svetlo sa tajmerom za kola
Ako moze neko da mi da shemu, da se npr. oko 10 sec posle prvog verglanja kola, upale prednja svetla, i kad se kola ugase da se i svetla ugase. Treba mi to jer su kod nas sad to uveli da mora i po danu sa upaljenim svetlima, a vec dva puta sam zaboravio da ih ugasim i otiso mi akumulator. Znaci, treba mi neki jednostavni tajme na 10-15 sec ( da se svetla ne pale odma cim pocnem da verglam, mozda necu moci bas uvek da upalim), i neki manji nacrt kako da to povezem sa kljucem. Pa cu posle mozda i staviti u far neke jace led diode (za po danu) da ne trosi bas jako struju, a da ipak nesto sija. Jel to ima veze, dok vozimo kola, jel se gorivo vise trosi sa ugasenim ili sa upaljenim svetlima.?
Re: Svetlo sa tajmerom za kola
Takvo šta nisam vidio...
Ima shema da te upozori zvučni signal da nisi upalio svjetla ako ti radi motor, i da ih nisi ugasio ako je motor ugašen... To je bilo u nekom "Majstoru" prije dvije-tri godine... mora toga biti na netu!
Kako god računam, svijetla troše neku energiju, koja se opet negdje drugdje mora stvoriti, u ovom slučaju u alternatoru... prema tome - voziti sa svjetlima znači veću potrošnju goriva! Ne nešto puno, ali nakupi se tokom mjeseci...
Može se iskemijati i to što si ti predložio... ja to ne bi radio, trabao bi nekako automat za svjetla spojiti na "ključ" preko tajmera... pa ako tajmer zakaže onda si bez svjetla!
Ima shema da te upozori zvučni signal da nisi upalio svjetla ako ti radi motor, i da ih nisi ugasio ako je motor ugašen... To je bilo u nekom "Majstoru" prije dvije-tri godine... mora toga biti na netu!
Kako god računam, svijetla troše neku energiju, koja se opet negdje drugdje mora stvoriti, u ovom slučaju u alternatoru... prema tome - voziti sa svjetlima znači veću potrošnju goriva! Ne nešto puno, ali nakupi se tokom mjeseci...
Može se iskemijati i to što si ti predložio... ja to ne bi radio, trabao bi nekako automat za svjetla spojiti na "ključ" preko tajmera... pa ako tajmer zakaže onda si bez svjetla!
To sam i ja mislio da radim...
Mislio sam da iskoristim signal sa one lampice za punjenje akumulatora i neki timer sa NE555 i to na rele od kratkih svetala i pozicije.
Mislio sam da iskoristim signal sa one lampice za punjenje akumulatora i neki timer sa NE555 i to na rele od kratkih svetala i pozicije.
Ne bih ti savjetovao da pravis sklop koji ce sam da ukljucuje i iskljucuje svijetla. Ima dosta razloga za to. U krajnjem slucaju nisi Crnogorac
Bolja varijanta je da kad pokrenes motor zvucni signal (zujalica) te opomene da nisi ukljucio svijetla. Isto tako kad ugasis motor zujalica opominje da treba i svijetla da iskljucis.
Ovo imam kod sebe i radi perfektno.
U prilogu ti je sema i nacin povezivanja.
PS. IC1 je CD 40106 (smit triger), IC2 je CD4070 (OR gate)
Bolja varijanta je da kad pokrenes motor zvucni signal (zujalica) te opomene da nisi ukljucio svijetla. Isto tako kad ugasis motor zujalica opominje da treba i svijetla da iskljucis.
Ovo imam kod sebe i radi perfektno.
U prilogu ti je sema i nacin povezivanja.
PS. IC1 je CD 40106 (smit triger), IC2 je CD4070 (OR gate)
- Attachments
-
- Sema.rar
- (51.38 KiB) Downloaded 863 times
Alexa
Ovo nece gasiti svetla, samo ce ih paliti. Ako su upaljena na prekidacu ostaju i posle upaljenja.
A nisam crnogorac, vec zaboravim upaliti ponekad...
A nisam crnogorac, vec zaboravim upaliti ponekad...
Ja sam to radio prije par godina na više vozila na način kako je Pedja pomenuo, jednostavno rele pobuđen sa lampice-indikatora punjenja (može i sa sonde pritiska ulja). Nakon palenja kola i početka punjenja akumulatora pale se i svjetla, gašenjem kola gase se i svjetla.
Nema potrebe ni za timerom, kod većine vozila nakon palenja potrebno je malo stisnuti gas da alternator počne puniti. Jednostavno bez ikakve elektronike i mogućnosti kvara....
Nema potrebe ni za timerom, kod većine vozila nakon palenja potrebno je malo stisnuti gas da alternator počne puniti. Jednostavno bez ikakve elektronike i mogućnosti kvara....
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Da , ovo je jednostavno , ali ..kaj ima neki gotovi jeftini , jednostavni sklop koji bi odgodio/zakasnio 4-5 sec. paljenje svijetla ,odnosno releja ?WhiteHead wrote:Ja sam to radio prije par godina na više vozila na način kako je Pedja pomenuo, jednostavno rele pobuđen sa lampice-indikatora punjenja (može i sa sonde pritiska ulja). Nakon palenja kola i početka punjenja akumulatora pale se i svjetla, gašenjem kola gase se i svjetla.
Pa bilokakav timer... ima ih dosa ovdje na sajtu. A reci zašto je potrebno da kasni 4-5 sekundi nakon palenja ??
Svijetla vuku neku struju , brijem do 20 A max ..pa zašto optertiti acu. s dodatnih 20A ako možemo odgoditi .
Ispravnom acu. ne smeta ..ali zima + loš acu. pomaže .
Neka auta u položaju ključa na paljenje prekinu krug struje prema svijetlima ..no ovakva prerada/dorada ne prekida .
Ispravnom acu. ne smeta ..ali zima + loš acu. pomaže .
Neka auta u položaju ključa na paljenje prekinu krug struje prema svijetlima ..no ovakva prerada/dorada ne prekida .
Očito nisi pažljivo čitao.... na ovaj način se ne pale svjetla dok se motor ne upali i postigne nekakav broj obrtaja koji je dovoljan da alternator počne puniti. Znači ne opterećuješ akumulator, nego svjetla "idu na račun" alternatora.
Možda , ako se spaja na alternator ..ali ako ide preko ulja a treba dugo verglati onda nabije pritisak ulje prije nego upali .
No, sve to skupa preko releja je loše jer struje mora preko kontakt brave , kontakt brava nije napravljena da "nosi" tih dodatnih ampera .
Ako pak to želi premostiti onda trba još jedan relej ..bla,bla ,bla...
No, sve to skupa preko releja je loše jer struje mora preko kontakt brave , kontakt brava nije napravljena da "nosi" tih dodatnih ampera .
Ako pak to želi premostiti onda trba još jedan relej ..bla,bla ,bla...
Dodatni teret za kontakt bravu je samo špulna relea...
pa ..da -ali treba jedan rele da "štiti" kontakt bravu + jedan koji pali svijetla preko alt/indikatora ulja ..kaj ne ?WhiteHead wrote:Dodatni teret za kontakt bravu je samo špulna relea...
Koliko je nas toliko ce da bude ideja. Ne zelim da ubedjujem nikoga ali samo da iznesem zasto sam protiv automatskog paljenja svjetla.
- ako neki rele ukljuci kratka svjetla, kad upalis duga, sijace i kratka i duga, sto nije nikako dobro.
- ako je na autu upaljeno dugo svjetlo, kad ugasis motor gasi se kratko a dugo ostaje upaljeno
- Za ove mladje: kad odes sa curicom u zimskom periodu u neki sumarak pa ti je hladno i upalis motor, upalice ti se i svijetla. Da te bolje vide
Sve u svemu ja sam za zvucno upozorenje da trebam licno upaliti lili ugasiti svjetla.
- ako neki rele ukljuci kratka svjetla, kad upalis duga, sijace i kratka i duga, sto nije nikako dobro.
- ako je na autu upaljeno dugo svjetlo, kad ugasis motor gasi se kratko a dugo ostaje upaljeno
- Za ove mladje: kad odes sa curicom u zimskom periodu u neki sumarak pa ti je hladno i upalis motor, upalice ti se i svijetla. Da te bolje vide
Sve u svemu ja sam za zvucno upozorenje da trebam licno upaliti lili ugasiti svjetla.
Alexa
a zato meni Junior nije dao da ugradim tu automatiku i na ova nova kola.....alexa_pg wrote: - Za ove mladje: kad odes sa curicom u zimskom periodu u neki sumarak pa ti je hladno i upalis motor, upalice ti se i svijetla. Da te bolje vide
Eh kad pogledam prvi post na ovu temu i pitanje a potom zadnji post, mili boze kuda prica moze odvesti. nigdje veze
- Feko
- Stariji član
da, nekad je bolje da svjetla budu ugašena
da, stvarno... meni treba samo neka shema tajmera na 15 sec. Prikacim da se tajmer pali kad dam kontakt, i taman dok ne upalim kola, svetla ce se upaliti, e, samo neznam oce li se svtla ugasiti kad ugasim kola, oce se relej otkaciti? Ja mislim da bi trebao, al neznam.
Hajd ziv bio. kad napravis okaci da vidimo kako to izgleda, nakon svega