Motorola 68HC11

Diskusija o MSP, ARM / LPC, PLC kontrolerima.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
froid
Penjem se :)
Penjem se :)
Posts: 91
Joined: 17-03-2007, 20:26
Location: Niš

Motorola 68HC11

Post by froid »

Radi li ko sa ovim MCU? Iskustva, problemi, aplikacije...
zer0
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)
Posts: 250
Joined: 05-08-2005, 21:10

Post by zer0 »

Kontroler je dobar ali ga je vreme pregazilo. Pogledaj noviju generaciju motorolinih kontrolera, to je zapravo "frizirana" periferna + jako malo unapređeno jezgro a dokle se išlo sa tim govori podatak da većina ima jedan port predviđen za tastere.
Meni lično smeta podela clocka unutar resursa, nešto kao pic, tako da spoljna magistrala radi na duplo nižem taktu od jezgra ili beše više?
froid
Penjem se :)
Penjem se :)
Posts: 91
Joined: 17-03-2007, 20:26
Location: Niš

Post by froid »

Ma znam, ja sa njim radim već 8 godina. Ne mogu tako lako da pređem na nešto novije jer treba održavati sve što je do sada napravljeno. Sa druge strane, to je snažan MCU pa ne mogu da prihvatim da posle njega radim nešto slabije, izabrati jače znači više vremena za učenje... i sve u krug.
Ideja mi je bila da u sadašnjoj situaciji razmenim iskustva sa nekim ko ga koristi, možda koju interesantnu aplikaciju, program, proceduru...
User avatar
Cizzy
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu
Posts: 35
Joined: 14-10-2005, 07:44
Location: All over world
Contact:

Post by Cizzy »

froid
Penjem se :)
Penjem se :)
Posts: 91
Joined: 17-03-2007, 20:26
Location: Niš

Post by froid »

Ja ga koristim u svim operativnim modovima. Najviše volim expand-mod jer tada pruža neograničene mogućnosti da napakuješ hardver. Jeste komlikovanije ali ovo nije igračka i ako neko hoće da pravi iole ozbiljniji uređaj, onda je ovo pravi izbor.
Sa druge strane, proizvodnja, trgovina i upotreba mikrokontrolera su unosan biznis i pod strogom kontrolom čak obaveštajnih službi. Nećete moći napraviti industrijski uređaj koristeći PIC i Atmel, tu idu samo Intel i Motorola a kada se pojavite kod veletrgovca sa narudžbinom, morate dati pismenu izjavu za šta ćete ih koristiti...
abc
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)
Posts: 498
Joined: 08-03-2007, 20:19
Location: Hrvatska

Post by abc »

Odakle ti podatak da se industrijski proizvod ne moze napraviti sa mikrochipovim ili atmelovim mikrokontrolerima.

Kome ih onda prodaju , da li znas koji je proizvodjac mikrokontrolera broj jedan u svjetu momentalno po broju prodanih primjeraka i zaradi?

Da jos kazem da motorola sada nije ni medju prvih deset proizvodjaca po prodaji mikrokontrolera, pre desetak godina je bila na prvom mjestu.

Imala je kiksova u auto industriji njihovi mc su otkazivali bez nekog razloga, tako da se moze postaviti pitanje da li je njihov mikrokontroler za industrijsku primjenu.

Intel vec jako jako dugo ne proizvodi mikrokontrolere, naplacuje samo licencu, a ima strahovito puno proizvodjaca koji prave intelove derivate izmedju ostalih i Atmel.
froid
Penjem se :)
Penjem se :)
Posts: 91
Joined: 17-03-2007, 20:26
Location: Niš

Post by froid »

To je objašnjenje koje sam dobio od veletrgovca na pitanje zbog čega moram dati izjavu za šta koristim Motorolu. Potvrdu toga sam dobio pri pregovorima za isporuku uređaja jednoj austrijskoj firmi: insistirali su da znaju šta je jezgro i uslov je bio - Intel ili Motorola može, Atmel i PIC ne može. Čak, na moje iznenađenje, za industriju i fleš je pod znakom pitanja jer zna za nezgodne padove, može ROM, PROM ili EPROM. Ako pođemo od toga da je kupac svetinja, onda moramo ispunjavati njegove (katkad muzičke) želje bez prevelike i nepotrebne diskusije.
Što se proizvođača tiče, da li na čipu piše Motorola ili Tošiba ili Hitachi, ništa mi ne znači, to je jezgro ma ko ga pravio. Zem ti aplikaciju koja radi ako čip štanca baš genuine proizvođač.
slobodanbob
Posts: 1
Joined: 23-06-2009, 17:22

Re: Motorola 68HC11

Post by slobodanbob »

nadovezujem se na post zbog samog naslova,
dakle motorola 68HC11E9,
potrebno mi je postolje za ovaj mikrokontroler (52pinski), zna li neko gde mogu da nadjem?
Hvala.
Post Reply