neznam kako?
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
- MC Spanjolac
- Penjem se :)
neznam kako?
frendu sam u auto stavio pojačalo od 2500W ali svaki put kad udari bas na pojačalu padne napon i sve počne krčit. kakve kondenzatore prije pojačala da stavim, a da normalno funkcionira?
frendu sam u auto stavio pojačalo od 2500W
To pojačalo će akumulator iskapit za 10-20minuta
Jesi skroz siguran da je 2500W, da nije prije 250
Povuče 2500/12 = 208A što ti je kao jedan jači elektropokretač, i tu ti nikakvi kondenzatori neće puno pomoći jer je pojačalo prejako.
Oni mogu kratkotrajno dat impuls struje ali kod tako velike potrošnje ti neće bit baš korisni, rađe dodaj još koji akumulator!
I interesira me gdje su ti stali zvučnici za 2500W
Tu imaš dosta snage za jedan disco
btw. 300tinjak W je već prejako ozvučenje za auto i ni to nebi skoro nikad pustio do kraja jer je preglasno, buka je već na granici bola.
- MC Spanjolac
- MC Spanjolac
Prvo to sto kazes 2500 W to ti je najvjerovatnije 2500W na 1 OM.
A zvucnici na 4 oma /../. i kad izracunas nema sanse da je preko 1 KW
(koje pojacalo ???) osim ako nije jedno od onih fenner i drugih no name pojacala
A zvucnici 600w najvjerovatnije max, a rms im je oko 200 RMS W (predpostavljam)
Da ti je pojacalo 2500W kabal koji ide od akumulatora prema pojacalu bi bio debeo 6 cm./. . Pa ti vidi.
A povezivanje kondenzatora. Ja sam ovako \:
na kondenzatoru imas + / - , i kabal sa akumulatora na kondenzator pa sa kondenzatora na pojacalo, jer kad pojacalo povuce vise vuce iz kondenzatora, to naravno traje max nekoliko sekundi.
a kondenzatori su ti vecina za 20 volti. Jer auto ti puni akumulator sa 13-14 volti.
A sto se tice predloga jos jednog akumulatora, nije lose ali ne funkcionise onako kako je zamisljeno. Ja imam pojacalo u auto 300 W RMS. 4 kanala. kad se bridjuje 2x150W RMS na 4 oma. Na ta dva izlaza idu dva pioneera od po 250RMS (treba im jos snage, ali postyo su 94 db deru odlicno). U nekim trenutcima povuce vise snage ali ni drugi akumulator ne moze takod brzo da da potrebnu kolicinu , kao i sto ne moze tako brzo da se napuni. (stavio sam jaci alternator, zbog veceg akumulatora a i potrosnje)
Akumulator je jeftinija verzija... ali
Kondenzator od 1,2 F i 20 V moze sasvim lijepo da pomogne, naravno ako govorimo o neko snazi do 500W RMS, a ovo 2500W .. to je vec...
(a cijena mu je pa.. oko 100 eura)
Ajd posalji marku i oznaku pojacala.
ps. da i to sto covjek kaze. Na 300 RMS sve boli.. a na 2500 , pa trenutno ogluvis..
A zvucnici na 4 oma /../. i kad izracunas nema sanse da je preko 1 KW
(koje pojacalo ???) osim ako nije jedno od onih fenner i drugih no name pojacala
A zvucnici 600w najvjerovatnije max, a rms im je oko 200 RMS W (predpostavljam)
Da ti je pojacalo 2500W kabal koji ide od akumulatora prema pojacalu bi bio debeo 6 cm./. . Pa ti vidi.
A povezivanje kondenzatora. Ja sam ovako \:
na kondenzatoru imas + / - , i kabal sa akumulatora na kondenzator pa sa kondenzatora na pojacalo, jer kad pojacalo povuce vise vuce iz kondenzatora, to naravno traje max nekoliko sekundi.
a kondenzatori su ti vecina za 20 volti. Jer auto ti puni akumulator sa 13-14 volti.
A sto se tice predloga jos jednog akumulatora, nije lose ali ne funkcionise onako kako je zamisljeno. Ja imam pojacalo u auto 300 W RMS. 4 kanala. kad se bridjuje 2x150W RMS na 4 oma. Na ta dva izlaza idu dva pioneera od po 250RMS (treba im jos snage, ali postyo su 94 db deru odlicno). U nekim trenutcima povuce vise snage ali ni drugi akumulator ne moze takod brzo da da potrebnu kolicinu , kao i sto ne moze tako brzo da se napuni. (stavio sam jaci alternator, zbog veceg akumulatora a i potrosnje)
Akumulator je jeftinija verzija... ali
Kondenzator od 1,2 F i 20 V moze sasvim lijepo da pomogne, naravno ako govorimo o neko snazi do 500W RMS, a ovo 2500W .. to je vec...
(a cijena mu je pa.. oko 100 eura)
Ajd posalji marku i oznaku pojacala.
ps. da i to sto covjek kaze. Na 300 RMS sve boli.. a na 2500 , pa trenutno ogluvis..
- MC Spanjolac
- MC Spanjolac
Tako skupa i jaka auto pojačala imaju u sebi integriran SMPS DC/DC converter koji im diže napon na izlaznom stupnju do potrebne mjere, da bi se u zvučnicima mogla ostvarit dovoljna snaga.
Mala pojačala (kupovna) to uglavnom nemaju i moraš im spajat naknadno, jer bi ti max snaga pri 12V na zvučniku bila ~30W
Ako mene pitaš, to je sve čisto preseravanje i nikom stvarno netreba 2500W u autu!
200-300W ti je dosta da raspališ i da te čuje cijeli grad, ovo ti je dobro da negdje staneš i spojiš se na mrežu ako hoćeš održat koncert
I do kolko si wata testirao, s punih 2500 nebi mogo bit blizu auta
Kondenzator ti pri punoj snazi neće puno pomoći, i nebi se iznenadio kad bi ti se motor ugasio jer pojačalo vuče previše struje!
Strujne peakove možeš izravnat kondenzatorom, ali kod tako velike snage kontinuirano će ti pomoć jedino dodatni izvor napajana, barem još koji akumulator (kad je auto već pretvoren u putujući disco neće mu škodit još malo zauzetog mjesta.
Pozdrav
Mala pojačala (kupovna) to uglavnom nemaju i moraš im spajat naknadno, jer bi ti max snaga pri 12V na zvučniku bila ~30W
Ako mene pitaš, to je sve čisto preseravanje i nikom stvarno netreba 2500W u autu!
200-300W ti je dosta da raspališ i da te čuje cijeli grad, ovo ti je dobro da negdje staneš i spojiš se na mrežu ako hoćeš održat koncert
I do kolko si wata testirao, s punih 2500 nebi mogo bit blizu auta
Kondenzator ti pri punoj snazi neće puno pomoći, i nebi se iznenadio kad bi ti se motor ugasio jer pojačalo vuče previše struje!
Strujne peakove možeš izravnat kondenzatorom, ali kod tako velike snage kontinuirano će ti pomoć jedino dodatni izvor napajana, barem još koji akumulator (kad je auto već pretvoren u putujući disco neće mu škodit još malo zauzetog mjesta.
Pozdrav
Evo prvo pogledaj na ovom sajtu sta kazu za kablove
http://www.jovovic.com/muzika/kablovi.htm
sad bez uvrede al nema sanse da je 2500W RMS. ovo je MAX , PEAK power..
Kondenzatori su od 100 eura za 1,2 F na 20 V (ima na sebi displey sa voltazom..)
E sad ima od US BLASTERA jeftinija varijanta, imaju ovde 2 momka njihove kond i zadovoljni su. Oni su jeftiniji.
http://www.usblaster.com/index.php/9,hid--128,sid--93
koliko sam cuo ima u hrvatskoj prodavnica gde se ima kupiti US BLaster
koliko je love dao za pojacalo ??
http://www.jovovic.com/muzika/kablovi.htm
sad bez uvrede al nema sanse da je 2500W RMS. ovo je MAX , PEAK power..
Kondenzatori su od 100 eura za 1,2 F na 20 V (ima na sebi displey sa voltazom..)
E sad ima od US BLASTERA jeftinija varijanta, imaju ovde 2 momka njihove kond i zadovoljni su. Oni su jeftiniji.
http://www.usblaster.com/index.php/9,hid--128,sid--93
koliko sam cuo ima u hrvatskoj prodavnica gde se ima kupiti US BLaster
koliko je love dao za pojacalo ??
- MC Spanjolac
To je oko 600 eura ?>
... Onda ubacis najaci akumulator, jaci (najaci alternator)... 3-4 kondenzatora.. i pojacas muziku. i momentalno ogluvis..
Sto ce mu to..
Prvo jesil stavio osigurac s akumulatora (+) koji ide na pojacalo.
Koji osigurac, za koliko ampera ??... Ima tu dosta stvari. Pazi da kablovi ne pocnu goriti.
Pokusajte s jednim kondenzatorom al tesko ako je pojacalo stvaqrno te snage.
... Onda ubacis najaci akumulator, jaci (najaci alternator)... 3-4 kondenzatora.. i pojacas muziku. i momentalno ogluvis..
Sto ce mu to..
Prvo jesil stavio osigurac s akumulatora (+) koji ide na pojacalo.
Koji osigurac, za koliko ampera ??... Ima tu dosta stvari. Pazi da kablovi ne pocnu goriti.
Pokusajte s jednim kondenzatorom al tesko ako je pojacalo stvaqrno te snage.
Kažem, to je ko alnaser od auta
Dok radi pojačalo to ti je pad napona ko da pališ motor elektropokretačem
Roknuće i taj auto i pojačalo na kraju, a i da napraviš sve najbolje što možeš to ti je ogromno opterećenje za kantu
Najbolji alternatori kolko znam nedaju preko 70ak A
Možda da dodaš još koji nekako
Akumulator u najboljem slučaju neće živjet preko pol sata (i tad ćeš ga moć bacit u smeće)
Dok radi pojačalo to ti je pad napona ko da pališ motor elektropokretačem
Roknuće i taj auto i pojačalo na kraju, a i da napraviš sve najbolje što možeš to ti je ogromno opterećenje za kantu
Najbolji alternatori kolko znam nedaju preko 70ak A
Možda da dodaš još koji nekako
Akumulator u najboljem slučaju neće živjet preko pol sata (i tad ćeš ga moć bacit u smeće)
- MC Spanjolac