DS3231
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
DS3231
Napravio sam sat s DS3231 i stvar funkcionira perfektno.Posto vidim u datasheetu da taj RTC ima automatsku temperaturnu kompenzaciju frekvencije oscilatora zanima me kako to napraviti.Koliko sam shvatio po datasheetu prvo bi trebao procitati temperaturu s chipa i onda po nekoj tablici bi trebao dodavati ili oduzimat vrijednosti kapaciteta za kompenzaciju.Na koji nacin procitati temperaturu s chipa i kako izvrsit korekciju.
Re: DS3231
To bi on trebao da radi svake 64sec.
Ti ne moras nista...
Ti ne moras nista...
Probaj grijati (ili hladiti) samo kristal ; pa onda vidi rezultat.
DS3231/2 ima interni oscilator, ne moze grijati samo kristal
Kao sto je Pedja rekao, ne brini se o temperaturnoj kompenzaciji, to sam chip rijesava interno.
Kao sto je Pedja rekao, ne brini se o temperaturnoj kompenzaciji, to sam chip rijesava interno.
Hihi traži. Ovih dana mi ide paljevina. Ja razmisljao mjerenju temperature a odgovarao na temu tajm cipa, ali grijanjem njega će provjeriti da li on radi tu kompenzacije.
Ok, zahvaljujem na pomoči.Zabrinuo me onaj 10h Aging offset registar.mislio sam da moram sam mjenjati njegovu vrijednost ako se promjeni temperatura.Kakva su vam iskustva s tim chipom.da li je zbilja tako precizan kako pise ili se zuri kao i DS1337
Imam dva sata u stanu napravljena sa DS3231 i oba su tacna u minut. Nikad ih nisam morao podesavati. Znaci meni su odlicni.
Jedan radi pri temperaturi od 31°C (Nixie) a drugi je na sobnoj.
Jedan radi pri temperaturi od 31°C (Nixie) a drugi je na sobnoj.