Izbor idealnog PIC-a za projekt

Rasprava o PIC mikrokontrolerima, PIC projekti i drugo vezano za PIC-eve...

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
markojak
Posts: 3
Joined: 09-09-2014, 13:39

Izbor idealnog PIC-a za projekt

Post by markojak »

Pozdrav

Početnik sam u vezi rada sa mikrokontrolerima, ali imam neko znanje o programiranju i elektronici.

Želio bi napraviti sklop i program za resetiranje 8 uređaja preko releja tako da im se isključi napajanje, drži isključeno neko vrijeme, a zatim ponovno ukopča (NC relej).
Naredba za isključenje bi dolazila preko rs232 porta ili USB-a sa računala, ako računalo ne može kontaktirati određeni uređaj slala bi se naredba za reset.
Sve radnje bi trebale biti popraćene indikatorskim lampicama (bicolor LED za svaki urđaj), zeleni LED svijetli kada uređaj radi normalno, crveni LED svijetli kada je uređaj isključen iz napajanja, a zeleni led treperi kada se pojedini uređaj pali (vrijeme paljenja svakog uređaja bi se definiralo u programu mikrokontrolera i za to vrijeme bi bio zabranjen reset). Na sklopu bi se nalazilo tipkalo za svaki pojedini uređaj preko kojeg bi se on mogao ručno resetirati.

Bio bih zahvalan ako mogu dobit bilo kakav savjet kako najbolje riješiti ovaj problem i koji mikrokontroler odabrati?

Našao sam nekoliko PICeva za koje pretpostavljam da bi mi odgovarali ali jednostavno neznam koji je najbolji i na koje parametre obratit pažnju.
User avatar
InTheStillOfTheNight
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao
Posts: 938
Joined: 01-06-2006, 17:54
Location: Zagreb

Re: Izbor idealnog PIC-a za projekt

Post by InTheStillOfTheNight »

Za taj projekt prvo odluči koju komunikaciju ćeš koristiti... Nemaju svi mikrokontroleri implementiran HW USB, a neki možda nemaju niti HW UART. Za ostalo ti je bitno da imaš dosta portova, a ako baš želiš štedjeti možeš uzeti neki I2C driver za relaye i LED, samo ćeš se onda više zezati sa pisanjem programa jer moraš programirati I2C driver. (Ne znam koliko imaš iskustva u tome)

Najlakše ti je uzeti bilo koji MCU koji ima HW UART i dovoljno portova za to sto trebas, iako mi se čini da ćeš ćeš se više zezati sa HW-om nego SW-om... Pretpostavljam da su ti uređaji 220V i za takva sranja potrebno je mudro dizajnirati hardware i napajanje, inače MCU zna popizditi prilikom uključivanja i isključivanja uređaja.
InTheStillOfTheNight
Post Reply