Nešto mi često treba 5V u zadnje vrijeme, pa da nebi vuko napajanje / sastavljo 7805 svaki put kad hoću da se igram, napravih ovo
Više slika, šema, pločica: http://s210.photobucket.com/user/n00blo ... t=3&page=1
Koristi LM2575-5 switcher (5V 1A max), moze hladnjak da se prikači al ne vjerujem da će ikad trebati, ON/OFF dugme ima...
Eagle files u attachmentu
Breadboard napajanje 5V
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Breadboard napajanje 5V
- Attachments
-
- eagle.rar
- (178.87 KiB) Downloaded 376 times
-
- Napredujem
Re: Breadboard napajanje 5V
Pozdrav
nisam se nikad sreo s tim sklopom lm2575
po cemu je on bolji od 7805?
pitam jer bih ja to odradio sa 7805 radi jednostavnosti?
nisam se nikad sreo s tim sklopom lm2575
po cemu je on bolji od 7805?
pitam jer bih ja to odradio sa 7805 radi jednostavnosti?
To je switchersko napajanje koje koristi vrlo malo eksternih komponenti i radi na 52kHz (ako se dobro sjećam).
7805 ti je linearni regulator, i on ti razliku između ulazne i izlazne snage jednostavno disipuje u vidu toplote, a to je loše. Kod linearnih regulatora ti je obično formula za disipaciju Pg=(Vul-Viz)*Iiz+Radj*Iadj (Pul=Piz+Pg)
Kako switcheri rade piše na netu na milion sajtova (googlaj "how smps works") al glavna stvar je da imaju mnogo veću efikasnost ([Piz/Pul*100]%), koja ide preko 80%, čak i preko 90% ili više.
Provuci neke testne brojeve kroz ovu formulu za linearno napajanje da vidiš koja je razlika Ofc, Pul=Uul*Iul, Piz=Uiz*Iiz.
Za većinu potreba je 7805 sasvim dovoljan, al meni je bilo jako jako dosadno, zato sam htio da bude malo komplikovanije
EDIT: E i da, Sprint ga u Novom Sadu ponekad drži... Ima i adjustabilna verzija!
7805 ti je linearni regulator, i on ti razliku između ulazne i izlazne snage jednostavno disipuje u vidu toplote, a to je loše. Kod linearnih regulatora ti je obično formula za disipaciju Pg=(Vul-Viz)*Iiz+Radj*Iadj (Pul=Piz+Pg)
Kako switcheri rade piše na netu na milion sajtova (googlaj "how smps works") al glavna stvar je da imaju mnogo veću efikasnost ([Piz/Pul*100]%), koja ide preko 80%, čak i preko 90% ili više.
Provuci neke testne brojeve kroz ovu formulu za linearno napajanje da vidiš koja je razlika Ofc, Pul=Uul*Iul, Piz=Uiz*Iiz.
Za većinu potreba je 7805 sasvim dovoljan, al meni je bilo jako jako dosadno, zato sam htio da bude malo komplikovanije
EDIT: E i da, Sprint ga u Novom Sadu ponekad drži... Ima i adjustabilna verzija!
Za ozbiljnije varijante podrzavam LM2575,linearni stabilizatori su jeftini i najvise korisceni iz razloga duge tradicije.
Evo, izgleda da se i 7805 može iskoristiti kao swicher .
http://srstansfield.com/electrical-engi ... lators.htm
http://srstansfield.com/electrical-engi ... lators.htm
Ma jednostavno kupite buck converter sa LM2596-ADJ koji je ekstremno mal i košta 1 dolar ili napravite sami svog,čak i LM2596-ADJ možete dobiti besplatno direktno od Texas Instrumentsa i to za samo par dana.
Daleko bolje od 7805,iako je on super za neke male struje jer je najednostavniji
Daleko bolje od 7805,iako je on super za neke male struje jer je najednostavniji
Ja za breadbord koristim ili adapter za mobitel, USB ili plosnatu bateriju od 4,5V Nisam imao nikad problema bilo da testiram sklopove sa PIC-em ili Atmelom.
Ma razgledavao sam ovaj topic (Napajanja) pa vidio ovu temu i sjetio se da sam naišao na shemu swichera sa 7805... Više informativno .
Kad več govorimo o napajanju protoborda, koristim linearac 7805 jer ne idem iznad 0.5A te ne vidim u svom slučaju potrebu za swicherom... 7805 napajam iz adaptera od modema 12V 1.5A pa po porebi imam i 12V .
Kad več govorimo o napajanju protoborda, koristim linearac 7805 jer ne idem iznad 0.5A te ne vidim u svom slučaju potrebu za swicherom... 7805 napajam iz adaptera od modema 12V 1.5A pa po porebi imam i 12V .
Realno, sad kad razmislim nemam pojma šta mi je ovo gore trebalo, samo komplikujem bezveze Al brate izgleda dobro, i ja sam ubio par sati I btw, nipošto ne stavljati crvenu LED diodu, ubi glava od togaMaki wrote:...koristim linearac 7805 jer ne idem iznad 0.5A te ne vidim u svom slučaju potrebu za swicherom..
A to sa 7805 switcherima, ne vjerujem da to radi bolje od namjenskih čipova koji nisu preskupi (tipa mc34063 ~30RSD), jedino ko voli da se igra
LM2575-ADJ/5, LM2576-ADJ/5, LM2596-ADJ, ti su baš dobri kada treba što više snage iskoristiti iz adaptera. LM317 napajanja u adj konfiguraciji definitivno treba zamjenit ovim (evo mojeg), al za logic je 7805 i više nego dovoljan