Toki - Voki 2W

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Knight
Napredujem
Napredujem

Toki - Voki 2W

Post by Knight »

Da li je netko napravio ovaj uredjaj?
Ja namjeravan to pravit ali neke stvari me zbunjuju pa bih molio za pomoć.
Ako je napad najbolja obrana, onda je obrana najgora obrana!
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Sta te muci tacno?
Knight
Napredujem
Napredujem

Post by Knight »

Pretpostavit ću da si ti radio ovaj uređaj, pa mi reci koliki domet ima toki-voki? Imaš li sliku transformator koji se spominje u tekstu, jer mi se neda to motati, pa da ga izvadim iz nekog radija?
Kakva je to EI jezgra? Kakvo je to "feritno telo" tj. na koji materijal da namotam L1 i L2?
Onaj ISKRIN preklopnik koji se navodi u tekstu nemaju u Chipoteci, pa neznam od kud da to nabavim?
P.S. Imam ja još pitanja, ovo je samo za zagrijavanje. LOL :wink:
Firkragg

Post by Firkragg »

jel moze link do sheme? koji voki-toki?
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Evo ga toki-voki:

http://www.elektronika.ba/el.sheme/?akc ... dshema=393

P.S. Za transformator dobro procitaj tekst. Za preklopnik ces lako, mozes spojiti preko releja koji ima puno preklopki (PR-15, PR-16) sve kontakte pa onda imati samo jedan taster koji ce da kontrolise taj relej.
Firkragg

Post by Firkragg »

Pa neznam baš kolko bi to dobro bilo, jer ima samo 3 tranzistora i koristi zvučnik umjesto mikrofona, pa sumnjam da će imat neki vliki domet. Sklop je pravljen za što manji broj konponenti, isto se pojačalo koristi i u odašiljanju i primanju (samo su ulaz i izlaz zamijenjeni). Trafo može biti bilo koji mini-trafo kakvih ima u radijima i TV-ima(i u starim štednim žaruljama ima jedan dobar!) samo treba prema uputama premotat primar i sekundar.
Preklopku imaš za kupit sigurno u chipoteke, to je u biti tipkalo ili prekidač s tri izvoda. Ako nigdje nemožeš nać ništa slično stavi relej i tipkalo kako ti je trax reko.
L1 i L2 namotavaš na feritnim štapićima. Najbolje bi bilo da iskopaš zavojnice iz starog radija, skineš im namote i namotaš žice kolko tebi treba, a te iz radija se obično mogu i lako podešavat odvijačem.
Knight
Napredujem
Napredujem

Post by Knight »

E baš ste pravi! U tekstu piše da je domet uređaja do 30 kilometara! Zanima me da li je netko konstruirao toki-vokije? Pa da mi reče stvarni domet i da li je moguće smanjiti antenu jer 1,25 metara je poprilična duljina i za teleskopsku antenu.
Firkragg

Post by Firkragg »

Nemoš smanjit antenu kad radi na dugom valu :(
Mislim možeš ali ćeš drastično smanjit domet.
Po mom mišljenju stvar se neće dobacit preko 500m u najboljem slučaju.
Knight
Napredujem
Napredujem

Post by Knight »

A ako ti tako kažeš. :wink:
Ako neće ići preko 500 m onda mi i netreba, ali zašto su onda u tekstu napisali tako banalnu stvar??
Firkragg

Post by Firkragg »

Moglo bi se to puno bolje izvest s ICima, oni su ovdje škrtarili s konponentama i koristili zvučnik kao mic, i sumnjam da 2 tranzistora mogu efikasno pojačavat signal i još direkt pogonit zvučnik...
Knight
Napredujem
Napredujem

Post by Knight »

Triba provat pa reć nemože :) . Ako napravim javit ću ti pa ćeš znat jel valja! Jel znaš možda gdje ima bolja šema za sličnu stvar?
Firkragg

Post by Firkragg »

Nisam reko da nemože, samo je upitna kvaliteta i domet, koji s 2 tranzistora teško da će bit veći od 500m u najboljem slučaju. A ni odašiljač nije nešto, i moraćeš stavit sklop u metalnu kutiju inače će ti stalno mijenjat frekvenciju... Da je oscilator s kvarcom bio bi puno bolji i stabilniji. Probaj napravit prvo na breadboard ako ti se da, pa javi kako radi...
Ima na internetu dosta takvih i sličnih shema, bilo bi najbolje da iskombiniraš sam par dobrih shema (za odašiljač, prijemnik, pojačala...) i spojiš ih u cjelinu.
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Stojke je skenirao i poslao osmu stranicu za ovaj toki-voki. Fajl se nalazi gdje i shema!

http://www.elektronika.ba/el.sheme/?akc ... dshema=393
Firkragg

Post by Firkragg »

Prodavaonice el. konponenata ?!!?!?!?!?
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Hehe, cini se da je tako :):):)

Mislim da je neko pitao "gdje ima kupiti prekidace" ili sta ja znam, pa mu je covjek skenirao stranicu i poslao...
Knight
Napredujem
Napredujem

Post by Knight »

Solidan broj prodavaonica :D ! Ali mogao bi biti mali problem što ja živim u Splitu, tako da nikad prije nisam čuo za ove trgovine! Inače idem u 2. razred elektrotehničke škole u Splitu,pa neman tako opširno znanje iz elektronike kao i neki na ovom forumu, ali moram se pohvaliti da se dosta dobro snalazim, za razliku od nekih mojih kolega koji nisu ni čuli za "PCB" ili još banalnije "lemljenje" pa kad im se spomene nešto takvo oni pitaju:"Jel to nešto za jesti? :? "Pa bih vas molio da to uzmete u obzir :wink:
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Ja pokusavam svima da pomognem na bilo koji nacin pa ko voli nek izvoli :idea:
Knight
Napredujem
Napredujem

Post by Knight »

Ma ja sam ti stvarno zahvalan, tebi i svima ostalima koji mi pomognu na bilo kakav način. 100xHvala :) :) :)
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Nemoj da se ustrucavas slobodno pitaj sta te zanima ovde smo svi da se druzimo i da pomognemo jedni drugima.Nema veze sto si pocetnik ili kako si vec naveo.Ja sam zavrsio skolu za auto mehanicara :evil: a bavim se elektronikom.Kad treba da menjam ulje ja idem kod majstora a imam diplomu.Ali sta ces ljubav prema elektronici je pobedila :D :D :D :D
Firkragg

Post by Firkragg »

Knight pa imaš chipoteku u splitu :shock:
Post Reply