Usb UART sa PL2303
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Usb UART sa PL2303
evo upravo zavrsih ovaj usb uart kabal, i lepo radi.
sema slike, nije nesto ali nadam se da ce se videti... eagle 4.15 files
sema slike, nije nesto ali nadam se da ce se videti... eagle 4.15 files
- juka vk
- Pravo sam se raspisao :)
Re: Usb UART sa PL2303
a sta je to uopce??
kada ga ukljucis u usb kreira se virtuelni seriski port. i u softveru ga koristis kao bilo koji com port na racunaru. a u hardveru ga koristis kao da imas max232 nakacen na seriski port.
odlicno
ovo pravim ko' sutra
definitivno korisna stvar!!!
ovo pravim ko' sutra
definitivno korisna stvar!!!
Obrati paznju na ovo HX da stoji na chipu, bez toga ne radi sa ovom plocom...
odoh potrazit daje li ovo tko ko sample
Ja ih nikada nisam dobio... Zaboravih odakle sam i narucivao...
Pozdrav iz Uzica.
Da li neko zna gde bi se mogao kupiti pl-2303hx?
Hitno mi treba.
Da li neko zna gde bi se mogao kupiti pl-2303hx?
Hitno mi treba.
Pogresna tema, ali nema veze. Imam ja 2-3 komada ovde na stolu se vuku, samo nije ista verizija kao sto sam ja crtao semu. Vec je verzija koja na sebi nema kristal, pa mora ici kristal 12MHz, ako ti to odgovara, samo reci kako da ti posaljem.
Hvala na javljanju. Sema nije bas bitna jer imam vec gotovu plocicu na kojoj pl-2303 ne radi ,inace je to deo kabla za mob. telefon. Reci mi cenu, pa ako odgovara mozes ga poslati brzom postom.
SZTKR "MOBIKOD"
M. Pupina 1
31000 Uzice
SZTKR "MOBIKOD"
M. Pupina 1
31000 Uzice
7eura.
Samo pogledaj dali na plocici stoji krista 12MHz. Ako stoji 99% ce raditi, ako ga nema, nema sanse da proradi.
Kostalo me to poprilicno zivaca.
Jednostavno ne znam jesu li napravili razlicite serije pod istim imenom, ili su kinezi prestampali staru oznaku
Samo pogledaj dali na plocici stoji krista 12MHz. Ako stoji 99% ce raditi, ako ga nema, nema sanse da proradi.
Kostalo me to poprilicno zivaca.
Jednostavno ne znam jesu li napravili razlicite serije pod istim imenom, ili su kinezi prestampali staru oznaku
Da taj kristal je na plocici. Posalji brzom postom na otkup na gornju adresu.
Hvala unapred. Pozdrav.
Hvala unapred. Pozdrav.
Koliko?
U ponedeljak posle podne saljem. Prepodne sam na fakultetu.
U ponedeljak posle podne saljem. Prepodne sam na fakultetu.
Mislim da ce 1 kom. biti dovoljno.
Dogovoreno.
Ako već netko nije prije spomenio, mogao bi dodati i ja koju.
PL2303HX je jako dobar (vjerojatno najbolji) chip za USB/RS232 vezu. Iako orginalni driver podržava 20-ak fiksnih boud rate-a, chip nema nikakvih ograničenja (sve ispod max je OK). Jedino treba proračunati konfiguracijski reg za odabrani (bilo koji) boud rate i nadodati u registry novi string parametar (npr. 5 kbps)...
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Ser2pl]
"ExtBaudrate"="500000,2147484352"
I drugi proizvođači nude chip-ove sa bogatim izborom boud rate-a, ali navedeni ima ultra finu rezoluciju, tako da bilo koji boud rate prolazi.
Program za proračun konfiguracijskog reg ću zaljepiti (kad ga nakucam), a u međuvremenu ako netko ima pojma gdje se HX može naći.
PL2303HX je jako dobar (vjerojatno najbolji) chip za USB/RS232 vezu. Iako orginalni driver podržava 20-ak fiksnih boud rate-a, chip nema nikakvih ograničenja (sve ispod max je OK). Jedino treba proračunati konfiguracijski reg za odabrani (bilo koji) boud rate i nadodati u registry novi string parametar (npr. 5 kbps)...
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Ser2pl]
"ExtBaudrate"="500000,2147484352"
I drugi proizvođači nude chip-ove sa bogatim izborom boud rate-a, ali navedeni ima ultra finu rezoluciju, tako da bilo koji boud rate prolazi.
Program za proračun konfiguracijskog reg ću zaljepiti (kad ga nakucam), a u međuvremenu ako netko ima pojma gdje se HX može naći.
Koliko ti treba, mozda je negde nesto ostalo?
Neke pc kablove sam dobio na poslu, i tipovi nisu baš skužili šta mi točno treba. I tako mi u ruke dopao USB/RS232 konverter baziran na HX chipu. Isprobao i stvar šljaka, tako da otvaram novu temu vezanu uz to.
A kad završim prototip fazu, uzet ću jednog dana 10-ak komada na e-bay vjerojatno.
A kad završim prototip fazu, uzet ću jednog dana 10-ak komada na e-bay vjerojatno.
Ne otvaram novu temu, nego prilažem ovdje program koji omogućuje rad PL2303HX chipa sa bilo kojim bit rate-om. U donjem lijevom edit box-u se upiše željeni bit rate. Klikom na "Add" button izračunati parametar za željeni bit rate se dodaje u registry i nakon restartanja Windowsa (PL2303 driver-a) PL2303HX je spreman za rad.
Naravno, prije korištenja programa, potrebno je instalirati Win driver za PL2303HX chip, i uštekati chip na USB port da ga Win skuže.
Za demostraciju sam uzeo DS89C4x0 uC, koji se loader-om flash-a na max bit rate-u Quartz/192, a max brzina serijskog porta mu je Clock/16. U konkretnom primjeru Quartz je 14.318 MHz, a Clock 28.636 MHz (2 * Quartz), što na kraju daje 74574 bps za loader flash-anje i 1789773 bps za normalan rad serijskog porta. Priložena je slika PC/uC flash postupka na 74574 bps. Primjer serijskog transfera PC/uC na 1.79 Mbps (PCBCNC) koji isto tako radi bez problema, ne prilažem.
Još samo da nadodam vezano uz prašinu iz prijašnjih postova oko potrebe 12MHz Quartz-a za PL2303HX chip. PL2303HXD verzija ne treba ekterni Quartz, dok ostale trebaju.
Naravno, prije korištenja programa, potrebno je instalirati Win driver za PL2303HX chip, i uštekati chip na USB port da ga Win skuže.
Za demostraciju sam uzeo DS89C4x0 uC, koji se loader-om flash-a na max bit rate-u Quartz/192, a max brzina serijskog porta mu je Clock/16. U konkretnom primjeru Quartz je 14.318 MHz, a Clock 28.636 MHz (2 * Quartz), što na kraju daje 74574 bps za loader flash-anje i 1789773 bps za normalan rad serijskog porta. Priložena je slika PC/uC flash postupka na 74574 bps. Primjer serijskog transfera PC/uC na 1.79 Mbps (PCBCNC) koji isto tako radi bez problema, ne prilažem.
Još samo da nadodam vezano uz prašinu iz prijašnjih postova oko potrebe 12MHz Quartz-a za PL2303HX chip. PL2303HXD verzija ne treba ekterni Quartz, dok ostale trebaju.
Hvala Jazz.
Ali ja i dalje imam par HX koji rade bez kristala...
A kad kupim HX onda ne radi bez kristala...
Sad kakva je to serija pojma nemam...
Ali ja i dalje imam par HX koji rade bez kristala...
A kad kupim HX onda ne radi bez kristala...
Sad kakva je to serija pojma nemam...