RC komande
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
RC komande
Pozdrav svima!
Planiram preko ljeta baciti se u izradu jednog projekta, robota . Htio bih prvobitno napravit da se on može kontrolirati preko radio frekvencija na udaljenosti oko 500-1000m. Htio bih sam napraviti taj RF upravljač. U robotu bi bilo nekoliko PIC-eva (16f84 i 16877) ovisi o potrebama robota. Pic bi dobivao komande iz prijemnika i pokretao motore,svijetla.... ali trebao bi biti dvosmjerni protok podataka zato jer bi robot slao neke podatke na predajnik u ovom slučaju prijemnik. Najveća enigma mi je taj bežični prijenos podataka . Nemam pojma kako bi to trebalo izgledati. Meni bi bilo potrebno da se može regulirati brzina okretanja motora ili položaj servo motora preko radio frekvencije.
Planiram preko ljeta baciti se u izradu jednog projekta, robota . Htio bih prvobitno napravit da se on može kontrolirati preko radio frekvencija na udaljenosti oko 500-1000m. Htio bih sam napraviti taj RF upravljač. U robotu bi bilo nekoliko PIC-eva (16f84 i 16877) ovisi o potrebama robota. Pic bi dobivao komande iz prijemnika i pokretao motore,svijetla.... ali trebao bi biti dvosmjerni protok podataka zato jer bi robot slao neke podatke na predajnik u ovom slučaju prijemnik. Najveća enigma mi je taj bežični prijenos podataka . Nemam pojma kako bi to trebalo izgledati. Meni bi bilo potrebno da se može regulirati brzina okretanja motora ili položaj servo motora preko radio frekvencije.
Re: RC komande
ufff tesko da ce netko pisat o tome ako vec nema nesto gotovo, ja se sicam za svoj auto na daljinski koristio sam neke module, davo je to bilo. Netko je ovde postavio jednu zgodnu knjigu Radio Amaterizam, pa pogledaj u nju mozda ima nesto sta bi ti pomoglo
meni bi trebalo da si sam napravim komande kako meni pasu... Zasto nema skoro nista o tome na netu?
- Black Angel
- Odlično uznapredovao
Zato sto kvalitetne komande (i jos usto dvosmjerne) je jako jako tesko izradit, pogotovo ze tu udaljenost....
Pa onda se tu javljaju smetnje i bla bla bla.....
Budimo realni, cak i ako nades shemu, neces ti to znat izradit (kao i 98% ostalih forumasa) i djelovi ce te doc urnebesno mnogo....
Jedino sto ti ja mogu preporucit je gotova 2.4ghz stanica za modele (mozda rade za avione nego autice, zbog dometa).
Jos imam doma negdje upute kako uz pomoc direkcijske antene podic domet i imas to sto ti treba....
Tocno su predvidene za upravljanje servacima.....
Jedino sto bi ti veza bila jednosmjerna.....
Pa onda se tu javljaju smetnje i bla bla bla.....
Budimo realni, cak i ako nades shemu, neces ti to znat izradit (kao i 98% ostalih forumasa) i djelovi ce te doc urnebesno mnogo....
Jedino sto ti ja mogu preporucit je gotova 2.4ghz stanica za modele (mozda rade za avione nego autice, zbog dometa).
Jos imam doma negdje upute kako uz pomoc direkcijske antene podic domet i imas to sto ti treba....
Tocno su predvidene za upravljanje servacima.....
Jedino sto bi ti veza bila jednosmjerna.....
Korg X5D <3
Neću se okaniti toga zato jer ce mi trebati i u budućnosti... Ima možda koja knjiga?
- Black Angel
- Odlično uznapredovao
Evo pronjuskaj ovdje....
http://www.rentron.com/PicBasic/RemoteControl.htm
Koliko sam vidio imaju gotove Tx i Rx module koje onda kasnije sam dekodiras i zafrkavas se oko signala...
http://www.rentron.com/PicBasic/RemoteControl.htm
Koliko sam vidio imaju gotove Tx i Rx module koje onda kasnije sam dekodiras i zafrkavas se oko signala...
Korg X5D <3
A ima li šema sa rf modulima sa picevima.... Meni bi trebalo da prenosim podatke s pica na pic...
Znači ti možeš bilo kakav kod poslat a pic ga dekodira.... To je toBlack Angel wrote: Koliko sam vidio imaju gotove Tx i Rx module koje onda kasnije sam dekodiras i zafrkavas se oko signala...
- Black Angel
- Odlično uznapredovao
Mislim da nije tako jednostavno....
Mislim da ti treba i nekakav enkoder i dekoder...
Zbilja nebi htio u detalje jer neznam...
Upisi u google Tx Rx modules i trazi podatke i objasnjenja...
Mislim da ti treba i nekakav enkoder i dekoder...
Zbilja nebi htio u detalje jer neznam...
Upisi u google Tx Rx modules i trazi podatke i objasnjenja...
Korg X5D <3
http://home.nordnet.fr/~fthobois/anglais/engl-index.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
http://cgi.ebay.com/4000m-4CH-Wireless- ... 573wt_1139" onclick="window.open(this.href);return false;
našao sam ovo na ebay-u... može li to slati podatke s pica na pic?
našao sam ovo na ebay-u... može li to slati podatke s pica na pic?
http://cgi.ebay.com/Corona-CT14F-2-4GHz ... 914wt_1139" onclick="window.open(this.href);return false;
ovo ima 14 kanala... Što to znači da mogu spojit 14 motora ili se na svaki može nakačit pic i primat podatke??
ako se mogu spojit motori može li se njima regulirat brzina okretaja... Kako to uopće radi?
ovo ima 14 kanala... Što to znači da mogu spojit 14 motora ili se na svaki može nakačit pic i primat podatke??
ako se mogu spojit motori može li se njima regulirat brzina okretaja... Kako to uopće radi?
- Black Angel
- Odlično uznapredovao
Ovo drugo sto si postavio su gotovi moduli za RC stanice a mislim da ces sa njima malo teze na zelenu granu...
Na ovaj modul nemozes direktno spojiti motor vec se brzina kontrolira pomocu regulatora koje sa jedne strane zakacis na modul a druga strana ide na na motor (barem u profi izvedbi).
Mislim da bi to mogao i sam napraviti jer to je u sustini neka vrsta pwm kontrolera samo umjesto pota brzina se kontrolira signalom iz prijamnika.
No opet, izrada te dode vise nego kupovni regulator...
A da ti nama fino detaljnije opises tocno sto i kako mislis kontrolirati ?
Na ovaj modul nemozes direktno spojiti motor vec se brzina kontrolira pomocu regulatora koje sa jedne strane zakacis na modul a druga strana ide na na motor (barem u profi izvedbi).
Mislim da bi to mogao i sam napraviti jer to je u sustini neka vrsta pwm kontrolera samo umjesto pota brzina se kontrolira signalom iz prijamnika.
No opet, izrada te dode vise nego kupovni regulator...
A da ti nama fino detaljnije opises tocno sto i kako mislis kontrolirati ?
Korg X5D <3