semafor za fudbal
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
semafor za fudbal
http://www.nikolateslasm.edu.rs/index.p ... -za-fudbal
Na ovoj lokaciji mozete pogledati kako je tekao tok izrade semafora za fudbal u nasoj skoli...radili su ga ucenici III i IV godine elektro struke...Semafor je zavrsen i konacni izgled je na jednoj od srednjih slika...dvostruko upravljanje, sa PC-ijem i pomocu IC daljinca...Uskoro ide na stadion lokalnog fudbalskog kluba...
Na ovoj lokaciji mozete pogledati kako je tekao tok izrade semafora za fudbal u nasoj skoli...radili su ga ucenici III i IV godine elektro struke...Semafor je zavrsen i konacni izgled je na jednoj od srednjih slika...dvostruko upravljanje, sa PC-ijem i pomocu IC daljinca...Uskoro ide na stadion lokalnog fudbalskog kluba...
- Feko
- Stariji član
Re: semafor za fudbal
Super odrađeno
Kada se radi nešto korisno u školi, ima se i volje i lakše se upija znanje...koliko se sjećam bilo je već par radova iz ove škole, svaka čast mentorima a i učenicima
Kada se radi nešto korisno u školi, ima se i volje i lakše se upija znanje...koliko se sjećam bilo je već par radova iz ove škole, svaka čast mentorima a i učenicima
Hvala Feko na komplimentima, vec radimo jedan drugi projekat, pa cu, kad ga zavrsimo dati i kompletnu dokumentaciju o njemu na ovom mestu...
Odlično urađeno....veličina brojki, dizajn, svaka čast (dali su diode sa konstantnom ili pwm strujom??)
Prošle godine jedna škola iz Velike gorice tražila me za pomoć u izradi košarkaškog semafora, ali nismo stigli na vrijeme za maturalni rad; možda ove godine...
Prošle godine jedna škola iz Velike gorice tražila me za pomoć u izradi košarkaškog semafora, ali nismo stigli na vrijeme za maturalni rad; možda ove godine...
Diode su sa konstantnom strujom, jer smo na taj nacin dobili na sjajnosti...ipak on treba da bude vani, testirali smo vidljivost i pri direktnim suncevim zracima...vidi se odlicno...da smo radili u multipleksnom rezimu, sjajnost bi bila manja...
Dali ste probali sa pwm, jer ipak je manja toplinska potrošnja ( ja imam u radu semafor cca 15 god bez pregaranja domaćih ledica)
Nismo probali sa PWM strujom, a mozda cemo ubuduce probati i tako...za sada je u pitanju konstantna struja, nema grejanja ledica, a ukupna stuja koju trosi semafor kada su sve diode ukljucene je negde oko 4A, napajanje je 12V...elektronika je dobro dimenzionisana, tako da nema pregrevanja i mislim da nece biti problema u radu...testirali smo rad neprekidno 48 sati i sve je ok...za svaki slucaj na zadnjem delu imamo i kuler, koji omogucava cirkulaciju vazduha...
imam prasanje vo vrska so ovoj proekt.Sakam da ve prasam so RS232 protokol ima ili pak USB,paralelen port(25pin port)?Kakov e protokolot,preku koj interfejs komunicira ovoj semafor so kompjuterot?
Ako moze da mi odgovorite,ako ne e tajna.Deka moeto uciliste saka ist vakov semafor da pravi,pa dali moze da mi kazete samo za interfejsot,dali moze da go najdam na internet.
Ako moze da mi odgovorite,ako ne e tajna.Deka moeto uciliste saka ist vakov semafor da pravi,pa dali moze da mi kazete samo za interfejsot,dali moze da go najdam na internet.
Sa racunarom komunicira preko comm porta, koristi rs232 protokol...u planu je konverzija na rs485, zbog vece duzine kabla, mada i ovako radi na 40m, sto je sasvim dovoljno za situaciju na terenu...ima i Ic daljinski upravljac...izbor upravljanja se vrsi preklopnikom na zadnjoj strani...sto se tice usb komunikacije, jasno je da ona za ovakve primene nema samisla, kabal je u tom slucaju par metara, sto je stvarno nedovoljno...takodje, ni lpt port ovde ne dolazi u obzir, takodje zbog kabla (veliki broj provodnika)...
a programa za na PC racunar,dali imate,dali vie ja napravivte?Kade mozam da ja najdam?
Program za PC je pisan u VB6...mislim da ti nece mnogo koristiti jer je pravljen da radi u skladu sa hardverom i softverom u semaforu...sama komunikacija je klasicna serijska komunikacija koju pordzava VB6 sa strane PC racunara i mikrokontrolera sa druge strane...o tome kako se ostvaruje i radi ova komunikacija imas na ovom sajtu dosta toga...pogledaj kod pedje089 na kursu PIC basic-a, na ovom forumu...mislim da i tamo ima o tome...
a dali moze kodot vo VB6 da mi go dadete?
Ovaj uredjaj je stavljen u rubriku Zavrseni uredjaji, bez dokumentacije....radi se o profi-uredjaju i zaista vam ne mogu dati nijedan kod...kad zavrsimo neke jednostavnije slicne uredjaje, stavicemo ih u rubriku sa dokumentacijom, nadam se da ce vam to pomoci...za sada je ovo samo primer sta sve moze da se uradi u skromnim skolskim uslovima i kako to moze da izgleda...
Svaka cast na zavrsenom projektu profesore, sve naravno izgleda odlicno, kao i na svim projektima koji su radjeni u skoli.
Sva sreca pa ima jos djaka kao sto smo bili mi pa se moglo nastaviti sa raznim projektima
Sva sreca pa ima jos djaka kao sto smo bili mi pa se moglo nastaviti sa raznim projektima
Ima jos dobrih djaka...ali sve manje...vasa ekipa je bas bila jaka...zajedno sa pedjom ste bili najjaci...