Evo, da i ja dodajem svoje.
Prvo o spamerima. U poslednje vrijeme pojavio se nov tip spamera. Firme koje plačaju za spam unamile su korisnike interneta, da ne kažem "hekere", da se uloguju na forume. Ti ljudi dobiju spisak foruma, username i geslo. Pa se sa tim loguju. Dalje rade mašine sa svojim bot-ovima. Naravno - plačeni su od uspiješnih login-a.
Borba protiv toga je jako težka, jer obično pitanje na engleskom ne pali. Moguče je napraviti pitanje na lokalnom jeziku, ali time se ograničuje strane korisnike, što nekako nije poželjno.
Ima jedna ideja koja funkcioniše na tome koliko vredi vreme hobiste i koliko vreme uljeza. Tehnički gledano je realizacija sasvim jednostavna. Uzima se standardni unos random generisanih slova, time, da se u objašnjenju napomene, da jih je potrebno uneti obrnutim vstnim redom. Pošto je zaštita na prvi pogled standardna, spameri se uhvate na potrošnji svog vremena, jer ne stignu pročitati detaljna uputstva.
Još o domaćim zadacima.
Ja uvijek volim pomoči. Ako vidim, da neki član živi dosta blizu, vabim ga da dodže do mene, pa čemo sve u detalje (Verujte - ovo sigurno nije na tanjiru

). Ako ta mogučnost ne postoji onda je prvo pitanje što ga sleduje: " I šta si od toga več uradio?" a sledeče : " Kde tačno ti stvar stoji i ne ide dalje?'".
Imamo na našem forumu jednog korisnika koji ima još strašniju politiku što se domačih zadača tiče, mada na prvi pogled ne izgled tako. Evo kako izgleda:
Ako se korisnic javi, da če uslugu platiti onda se postavlja sledeči uslov: Plačenje je u €. Plača se 500€ podeljeno sa brojem dana, koji ostaju do trenutka kada treba zadaču predati. Iznos plačenja se zaokružava na 10 € na dole.
Učenik se nauči barem dvije stvari: Matematike i činjenice, da se stvari ne ne smije raditi poslednji dan.