Fm pojačalo 35 watti
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Fm pojačalo 35 watti
Radim modificiranu verziju pojačala sa stranice : http://ludens.cl/Electron/fmtx/fmtx.html" onclick="window.open(this.href);return false;
naime izbacio sam iz sheme 80 w tranzistor , te prikladno modificirao PCB , medjutim kako nisam baš najbolje upoznat s teorijom rada FM pojačala snage , imao bih jedno pitanje.
Ukoliko bolje pogledate shemu vidjet ćete da su na izlazu iz prvog tranzistora spojena dva trimer kondenzatora jednih vrijednosti , a na izlazu iz drugog (dakle izlaz koji se kači na na antenu) trimeri drugih vrijednosti. e sad moje pitanje je: Koje vrijednosti da stavim na prvi , s obzirom da će samo on biti izlaz i da neće biti ovog drugog tranzistora?? =)
naime izbacio sam iz sheme 80 w tranzistor , te prikladno modificirao PCB , medjutim kako nisam baš najbolje upoznat s teorijom rada FM pojačala snage , imao bih jedno pitanje.
Ukoliko bolje pogledate shemu vidjet ćete da su na izlazu iz prvog tranzistora spojena dva trimer kondenzatora jednih vrijednosti , a na izlazu iz drugog (dakle izlaz koji se kači na na antenu) trimeri drugih vrijednosti. e sad moje pitanje je: Koje vrijednosti da stavim na prvi , s obzirom da će samo on biti izlaz i da neće biti ovog drugog tranzistora?? =)
Re: Fm pojačalo 35 watti
Elementi označeni na shemi pojačala kao L2, R3, C7, C8, C9, X1, RFC3,R5,R6,C10 i C11 služe da bi što bolje prilagodili izlaznu impedanciju prvog tranzistora na ulaznu impedanciju drugog tranzistora, pošto te vrijednosti nisu iste ni po veličini ni po karakteru.
Elementi L3, R7, L4, C14 i C15 imaju namjenu da izlaznu impedanciju drugog tranzistora prilagode na impedanciju antene (obično 50 ili 75 oma).
Vrijednosti pojedinih kondenzatora i zavojnica proračunavaju se ovisno koji su tranzistori upotrebljeni i naravno koja je radna frekvencija u pitanju. Eksperimentalno se mogu kombinirati vrijednosti pojedinih elemenata, ali uz odgovarajuća mjerenja i podešavanja na tzv lažnoj anteni koristeći W-metar, SWR-metar, analizator spektra i slično.
Bilo kakvo podešavanje "na sluh" ili "odokativnom" metodom, može dati dobar rezultat jedino slučajno!!!
Uz veliko neprilagođenje obično dolazi i do trajnog uništavanja izlaznog tranzistora, što baš i nije veselo.
Znači, uz veliku pažnju i oprez može se izvesti modifikacija navedene sheme vodeći računa o gore navedenim elementima.
Elementi L3, R7, L4, C14 i C15 imaju namjenu da izlaznu impedanciju drugog tranzistora prilagode na impedanciju antene (obično 50 ili 75 oma).
Vrijednosti pojedinih kondenzatora i zavojnica proračunavaju se ovisno koji su tranzistori upotrebljeni i naravno koja je radna frekvencija u pitanju. Eksperimentalno se mogu kombinirati vrijednosti pojedinih elemenata, ali uz odgovarajuća mjerenja i podešavanja na tzv lažnoj anteni koristeći W-metar, SWR-metar, analizator spektra i slično.
Bilo kakvo podešavanje "na sluh" ili "odokativnom" metodom, može dati dobar rezultat jedino slučajno!!!
Uz veliko neprilagođenje obično dolazi i do trajnog uništavanja izlaznog tranzistora, što baš i nije veselo.
Znači, uz veliku pažnju i oprez može se izvesti modifikacija navedene sheme vodeći računa o gore navedenim elementima.
Tnx doc!
Josipe puno hvala na konkretnom odgovoru , dosta si mi pomogao.
- Feko
- Stariji član
@Zagore, ne znam jel znaš za ovo....sigurno ćeš nači shemu sa tranzistorom kojeg imaš da ne moraš prepravljati shemu i PCB jer u VF-u bez spectralca i SWR metra teško da išta možeš napraviti a da radi dobro i u granicama zakona
http://www.3-mtr.info/shareware/" onclick="window.open(this.href);return false;
Napravi isto kolo na izlazu Q1 kao sto je na izlazu Q2 samo sa drugacijim vrednostima. To je zato sto ce ti taj drajver u kontinualnom radu davati oko 10W pa mozes racunati sa visom izlaznom impedansom. Inace izlazna impedansa tranz. VF pojacavaca u klasi C je grubo (Vcc-Vsat)^2 / 2Pout pa dobijas oko 6 oma. Da se to prilagodi na 50 oma kolika je ulazna impedansa dvostrukog Pi filtra na izlazu, treba da L4 ima reaktansu od 18oma, C14 reaktansu od 23 oma a C15 od 22oma (sve to na radnoj frekvenci). To podrazumeva da ti kolo za prilagodjenje ima "loaded Q" oko 3, i ne treba ici na visu vrednost jer ono ovde ne sluzi primarno za filtraciju vec za prilagodjenje!
Stepen radi u klasi C pa racunaj u amaterskim uslovima sa iskoriscenjem oko 60% (tesko vise) i ako ocekujes 10W VF snage to znaci input od oko 16W tj. struju oko 1,2-1,3A pri 13,8V napajanja. Preracunaj vrednosti komponenata iz reaktansi, ugradi te komponente i na ulaz tog stepena dovedi pobudu oko 1-2W. Podesavaj C14 i C15 (to treba da su trimer-kondenzatori) da na izlazu dobijes oko 10-12W a da pri tom struja potrosnje tog stepena ne bude veca od 1,3A. Tada si dosta blizu optimalne podesenosti ali zbog krajnje namene uredjaja gde se trazi cist i stabilan signal, morao bi da na kraju negde to pogledas na Analizatoru spektra.
(Gledaj da ne ides preko te snage jer to treba da radi u kontinualnom rezimu a ne u ICAS rezimu! Tranzistor ce mozda imati tendenciju da pruzi vise, ali ti smanjuj pobudu i drzi ga na 10-tak vati.)
Stepen radi u klasi C pa racunaj u amaterskim uslovima sa iskoriscenjem oko 60% (tesko vise) i ako ocekujes 10W VF snage to znaci input od oko 16W tj. struju oko 1,2-1,3A pri 13,8V napajanja. Preracunaj vrednosti komponenata iz reaktansi, ugradi te komponente i na ulaz tog stepena dovedi pobudu oko 1-2W. Podesavaj C14 i C15 (to treba da su trimer-kondenzatori) da na izlazu dobijes oko 10-12W a da pri tom struja potrosnje tog stepena ne bude veca od 1,3A. Tada si dosta blizu optimalne podesenosti ali zbog krajnje namene uredjaja gde se trazi cist i stabilan signal, morao bi da na kraju negde to pogledas na Analizatoru spektra.
(Gledaj da ne ides preko te snage jer to treba da radi u kontinualnom rezimu a ne u ICAS rezimu! Tranzistor ce mozda imati tendenciju da pruzi vise, ali ti smanjuj pobudu i drzi ga na 10-tak vati.)
Rođen sam u Srbiji... od toga ću i da umrem!
Imati prijatelje, to znaci prihvatiti da ima lepsih, pametnijih i sposobnijih od vas. Ko to ne moze da prihvati - nema prijatelja!
Imati prijatelje, to znaci prihvatiti da ima lepsih, pametnijih i sposobnijih od vas. Ko to ne moze da prihvati - nema prijatelja!
Ako se ne varam....napajanje je na pojačalo dovedeno preko kondenzatora 1nF...http://ludens.cl/Electron/fmtx/fmtx.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Zbog čega ?....a koliko vidim isti taj od 1nF pojavljuje se i poslije RFC-a.....malo mi je to čudno jer se u dosadašnjem radu s FM pojačalima (manje snage 1-10 W) nisam susreo s time...
Dakle , što mislite o ovome ?
Pojačalo sam složio uz neke izmjene....ali naravno ne radi ispravno...tj ne mogu ga natjerati na punu snagu....svaka pomoć je dobrodošla...jer napominjem imam jako malo iskustva u ovom polju elektronike
Zbog čega ?....a koliko vidim isti taj od 1nF pojavljuje se i poslije RFC-a.....malo mi je to čudno jer se u dosadašnjem radu s FM pojačalima (manje snage 1-10 W) nisam susreo s time...
Dakle , što mislite o ovome ?
Pojačalo sam složio uz neke izmjene....ali naravno ne radi ispravno...tj ne mogu ga natjerati na punu snagu....svaka pomoć je dobrodošla...jer napominjem imam jako malo iskustva u ovom polju elektronike
Provodni kondenzatori, u ovom slučaju od 1nF, služe za blokadu napona napajanja pojačala. Zajedno s ostalim elementima oko sebe, da ih sve ne nabrajam, osiguravaju:
- dovoljnu filtraciju napona napajanja da iz izvora ili okoline ne dođu neke štetne smetnje na tranzistore u pojačalu
- da jedan stupanj pojačala nema utjecaja na drugi stupanj pojačala, štetne povratne veze uglavnom su uzrok samooscilacijama i nestabilnom radu pojačala
- da VF signal iz pojačala ne ode linijom napajanja u izvor napajanja i okolinu, pri čemu priključni vodovi znaju biti jako dobra antena, i signal ide svuda bolje nego tamo gdje bi trebao ići.
Zaključak i pravilo kod svih pojačala, bilo NF ili VF: Vod ili vodove napajanja dobro blokirati, po mogućnosti s kondezatorima i prigušnicama, a samo pojačalo dobro oklopiti. Oklapanje je posebno bitno kod VF.
- dovoljnu filtraciju napona napajanja da iz izvora ili okoline ne dođu neke štetne smetnje na tranzistore u pojačalu
- da jedan stupanj pojačala nema utjecaja na drugi stupanj pojačala, štetne povratne veze uglavnom su uzrok samooscilacijama i nestabilnom radu pojačala
- da VF signal iz pojačala ne ode linijom napajanja u izvor napajanja i okolinu, pri čemu priključni vodovi znaju biti jako dobra antena, i signal ide svuda bolje nego tamo gdje bi trebao ići.
Zaključak i pravilo kod svih pojačala, bilo NF ili VF: Vod ili vodove napajanja dobro blokirati, po mogućnosti s kondezatorima i prigušnicama, a samo pojačalo dobro oklopiti. Oklapanje je posebno bitno kod VF.
- Feko
- Stariji član
....a ovako izgledaju i montiraju se na limene pregrade i kučište
- Attachments
-
- provodni kond.jpg (15.44 KiB) Viewed 6038 times
Upravo tako!
Kako si ga to slozio, kakve izmene i kakve si elemente stavio? Jesi li koristio podatke koje sam ti dao ili si sam nesto mozgao?Zagor wrote:Pojačalo sam složio uz neke izmjene....ali naravno ne radi ispravno...tj ne mogu ga natjerati na punu snagu....
Nisam ga htio držati na samo 10 W jer ionako imam 7 W na izlazu..... pa sam sastavio pojačalo prema onoj shemi s tim da nisam stavljao provodne kondenzatore , a pločica je neznatno izmijenjena
Prvo, VF uredjaj pri tim snagama i na tim frekvencama ne mozes dobro uraditi bez provodnih kondenzatora, mada cesto ni oni nisu apsolutna garancija da ce ti sve stabilno raditi. Drugo, za kontinualnu upotrebu tj. uredjaj koji ce satima ili danima raditi na predaji i bez gasenja se ne moze racunati na punu snagu koristenih tranzistora. To se tako ne radi. Neki dobar auto moze recimo da postigne 200km/sat ali (kada bi i imao uslova na drumu) probaj da ga nekoliko sati vozis bez prekida samo tom brzinom... videces koliko ce izdrzati! Vrlo slicno je i sa tranzistorima. Ako ti treba 10W u kontinualnom pogonu, ne uzimas 10W-ni tranzistor vec 40W-ni! E sad, za amaterske potrebe moze i opustenije, ali za komercijalne ne... brzo ces izgubiti renome ako ti svaki dan bude crkavao predajnik!
Postavio sam provodne kondenzatore i pojačalo uistinu stabilnije radi.....mogu ga namjestit da vuče nekih2-3 ampera....ali na izlazu....ništa??? spojio dummy load od 47 ohma...1 W čisto da vidim što će se dogoditi....ali ništa , nije ga niti ugrijao...medjutim signal izlazi...e sad je li taj signal iz excitera ili pojačala neznam....vjerojatno da je iz excitera kad se izlazni dummy load ne grije....
Prijedlozi molim....
Prijedlozi molim....
Po čemu si zaključio da ti stabilnije radi, ako na izlazu nema ništa???Zagor wrote:Postavio sam provodne kondenzatore i pojačalo uistinu stabilnije radi.....mogu ga namjestit da vuče nekih2-3 ampera....ali na izlazu....ništa???
Očito se radi o samoosciliranju!
Kako riješiti taj problem....zbog čega se uopće javlja samoosciliranje ako sam poduzeo sve mjere opreza....dakle vuče dosta veliku struju ali na izlazu ne daje ništa
Već smo djelomično to raspravili. Jedan od načina kako izbjeći nepoželjnu povratnu vezu, a samim time i mogućnost pojave samoosciliranja je i odvajanje pojedinih stupnjeva metalnim pregradama i oklapanje ( zatvaranje u metalnu kutiju) kompletnog pojačala.
Na višim frekvencijama, obično iznad 1GHz, se u kutiju dodaje i apsorbcioni materijal koji "umrtvljuje" prostor i guši samooscilacije.
Očito postoji neki propust u izvedbi.
Postavi neku fotografiju pojačala, jer nekad slika govori puno više od riječi.
Na višim frekvencijama, obično iznad 1GHz, se u kutiju dodaje i apsorbcioni materijal koji "umrtvljuje" prostor i guši samooscilacije.
Očito postoji neki propust u izvedbi.
Postavi neku fotografiju pojačala, jer nekad slika govori puno više od riječi.
Pokušat ću s novom pločicom i ovaj put neću eksperimetirati , nego idem na sigurno....samo za koi da se odlučim....josipe , reci koja je bolja shema :
http://www.3-mtr.info/shareware/Amplifi" onclick="window.open(this.href);return false; ... 1971&1946A)/
http://www.3-mtr.info/shareware/Amplifi" onclick="window.open(this.href);return false; ... 0(2SC1946A)/
edit : nešto ne valjaju ovi linkovi , ali valjda ovaj radi :
pa bih te zamolio da pogledaš one dvie sheme sa 2sc1946 i kažeš koja je bolja...hvala
http://www.3-mtr.info/shareware/Amplifi" onclick="window.open(this.href);return false; ... 1971&1946A)/
http://www.3-mtr.info/shareware/Amplifi" onclick="window.open(this.href);return false; ... 0(2SC1946A)/
edit : nešto ne valjaju ovi linkovi , ali valjda ovaj radi :
pa bih te zamolio da pogledaš one dvie sheme sa 2sc1946 i kažeš koja je bolja...hvala
Bez obzira koju izvedbu izabereš, trebaš voditi računa o prije iznesenim napomenama za gradnje uređaja koji rade na VF području.
Znači:
- dobro filtriranje napajanja
- odvajanje pojedinih stupnjeva pojačala, ukoliko je s više stupnjeva
- dobro odvajanje ulaza od izlaza
- sve skupa dobro zatvoreno u metalnu kutiju
- izlazni stupnjevi predajnika ( posebno s tranzistorima ) moraju imati odlične hladnjake i dobru termičku vezu između tranzistora i hladnjaka ( termo pasta )
- ukoliko je predajnik namjenjen za kontinuirani rad, nije poželjno prelaziti 25% njegove nazivne snage ( to reguliraš sa pobudnim signalom a ne prilagodnim elementima oko samog izlaznog tranzistora )
Ukoliko se odlučiš za kombinaciju 2SC1971+2SC1946A, potreban ti je ulazni signal od cca 500mW za punu izlaznu snagu, dok ti je za drugu varijantu potreban signal od 4-5W, pa ti vidi za što ćeš se odlučiti.
Znači:
- dobro filtriranje napajanja
- odvajanje pojedinih stupnjeva pojačala, ukoliko je s više stupnjeva
- dobro odvajanje ulaza od izlaza
- sve skupa dobro zatvoreno u metalnu kutiju
- izlazni stupnjevi predajnika ( posebno s tranzistorima ) moraju imati odlične hladnjake i dobru termičku vezu između tranzistora i hladnjaka ( termo pasta )
- ukoliko je predajnik namjenjen za kontinuirani rad, nije poželjno prelaziti 25% njegove nazivne snage ( to reguliraš sa pobudnim signalom a ne prilagodnim elementima oko samog izlaznog tranzistora )
Ukoliko se odlučiš za kombinaciju 2SC1971+2SC1946A, potreban ti je ulazni signal od cca 500mW za punu izlaznu snagu, dok ti je za drugu varijantu potreban signal od 4-5W, pa ti vidi za što ćeš se odlučiti.