Da ne otvaram novu temu (jer se radi o istom problemu) postavio bih ovdje par pitanja, naime imam stari punjač (stariji članovi se vjerojatno sječaju onih ruskih 10A punjača sa strujnom i naponskom regulacijom). Elektronika je otišla k vragu prije ohoho vremena i tako je stajao barem desetak godina, sada sam odlučio iskoristiti trafo za izradu drugog sa istim mogučnostima , regulaciju napona sam riješio odmah, jer je pod punim opterečenjem trafo davao preko 15v da bi padom struje punjenja taj napon narastao preko 20V. Sad je taj napon ograničen na 13,8V bez obzira na opterečenje (sa tri lm338 mada bi bila dovoljna i dva ali ovako je sigurnije). Nakon silnih traženja rješenja strujne regulacije odlučio sam se za ovu
glavni razlog je što nema drop out-a napona, predviđen je za naknadnu ugradnju a i nema nikakvih egzotičnih ili "izumrlih" komponenata (poput nekih sa lm338 gdje se koristi lm107).
Evo sad i pitanja vezanu uz tu šemu naime ovo je regulacija do 8,4A (zbog ograničenja snage 2n3055)
1. umjesto 2N3055 stavio bih BUX48 i on bi prema podacima trebao izdržati tih mojih 13,8V na 10A (jer je 175W) , s time da bi morao promijeniti i vrijednost R1 koji bi prema proračunu sa jedne druge stranice za regulaciju do 10A trebao biti 0,4R,
pa me zanima da li su za tu promjenu tranzistora potrebne još kakve izmjene šeme ili se on može samo ugraditi u postojeću, hlađenje bi bilo rješeno sa coolerom od pc procesora jer ih imam barem desetak u rangu od P1 pa do ogromnog sa 12 heatpipova tj. nešto slično ovome
Druga dva pitanja nisu vezana uz regulaciju ali da ne otvaram drugu temu postavitću ih ovdje
2. Na trafou mi dosta bruji jezgra (dvodjelna je u obliku slova U) u početku je brujala nenormalno ali sam je malo bolje fiksirao na samo kučište i između nje i plastičnog nosača namotaja, to je smanjilo brujanje ali se i dalje čuje,
da li bi razlog tome brujanju mogla biti korozija/rđa na trafo limovima (sam trafo je star barem 25g i bio zabačen u ne baš idealnim uvjetima desetak godina.)
3. prije nego što sam ugradio regulaciju napona i malo bolje fiksirao jezgru, napon na izlazu iz greatza jer jako varirao tj. kretao se od 25V a na momente je skočio i preko 40V (mjereno bez opterečenja) tako sam spalio digitalni voltmetar koji je predviđen za napon do 30V

.
Što bi mogao biti razlog tome?