Pomoc ok drivera za koracni motor CNC stroja
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Pomoc ok drivera za koracni motor CNC stroja
Pozdrav,
molio bih Vas ako mi neko moze pomoci oko drivera za koracni motor koji radi na 20 volti, izvađen iz kopirnog uređaja, a htio bih ga koristiti u samostalno napravljenom CNC stroju, pa me zanima koje elemente koristiti za napajanje i upravljanje preko kompjutera a da se to sve skupa ne sprzi THX.
molio bih Vas ako mi neko moze pomoci oko drivera za koracni motor koji radi na 20 volti, izvađen iz kopirnog uređaja, a htio bih ga koristiti u samostalno napravljenom CNC stroju, pa me zanima koje elemente koristiti za napajanje i upravljanje preko kompjutera a da se to sve skupa ne sprzi THX.
Re: Pomoc ok drivera za koracni motor CNC stroja
a jeli na tom drajveru postoji neka oznaka
problem je u tome da taj drajver ne postoji, vec bi ga trebalo izraditi. e sad mene zanima kako se upravlja sa koračnim motorom preko kompjutera, znam da ide sučelje preko LPT-a, i da signal s LPT-a dolazi prema mojo pretpostavci do triaka koji sluzi kao sklopka koja pokrece koracni motor. Jesam li u pravu u vezi toga? Evo kako sam ja to zamislio, znaci, do triaka dovodim napon koji je naveden na koračnom motoru i takvih 5 triaca za svaku žicu po jedan i na svaki od njih dovodim napon od 30V i onda spajam na te iste triake žice s LPT porta komjutera koje šalju signale na triak i otvaraju te tako radi motor?
Pedja ti je pokušao pomoći! Sad M4R3K Postavi drugačije pitanje i odmah daje odgovore kako nešto radi i gdje.
I gdje smo sad? Da si se lijepo predstavio, kazao koliko znaš o elektronici, koje si radove napravio, Pedja bi ti sasvim drugačije odgovorio i uputio te na određenu tematiku.
S toga valjalo bi se predstaviti i nastaviti započeti dijalog!
Sa srećom!
I gdje smo sad? Da si se lijepo predstavio, kazao koliko znaš o elektronici, koje si radove napravio, Pedja bi ti sasvim drugačije odgovorio i uputio te na određenu tematiku.
S toga valjalo bi se predstaviti i nastaviti započeti dijalog!
Sa srećom!
[URL=https://meettomy.site]Beautiful Womans in your city[/URL]
To si lijepo smislio... samo ne bu tak delalo...
Prvo nađi data od motora... mora biti negdje na netu, pa vidi šta je tih pet žica... onda je već lakše pričati šta ti treba!
Triak se uglavnom tu ne koristi... trebaš svičati istosmjernu, a ne izmjeničnu struju (triak bi ti ostao uključen sve dok ne bi isključio napajanje...), pa se tu koriste ili tranzistori ili IC-i rađeni baš za drajvanje stepera...
Uostalom, poslušaj Drageca!
Prvo nađi data od motora... mora biti negdje na netu, pa vidi šta je tih pet žica... onda je već lakše pričati šta ti treba!
Triak se uglavnom tu ne koristi... trebaš svičati istosmjernu, a ne izmjeničnu struju (triak bi ti ostao uključen sve dok ne bi isključio napajanje...), pa se tu koriste ili tranzistori ili IC-i rađeni baš za drajvanje stepera...
Uostalom, poslušaj Drageca!
Evo, prvo da se predstavim, zovem se Mario, iz Varaždina sam, po zanimanju teh. za računalstvo, a radim kao serviser uredske opreme, te polako ulazim u elektroničke vode. E sad što se tiče drivera za koračne motore, imam 3 koračna motora, proizvođač nepoznat, znam samo da rade na 30V. E sad bih lijepo molio nekoga da mi objasni kako driver radi, i jednu stvar koja mi nije bas cista, kako napajati driver, te kako pokrenuti te motore od 30V, što koristiti kao sklopke za pokretanje motora, znaci ako neko ima volje da mi objasni te stvari, koji tranzistori, koji cipovi posto je u pitanju napon od 30V. Thx. Kasnije cu se potruditi pa cu pokusati naci datasheet od tih koracnih motora.
Evo i linka s datasheetom od koračnog motora http://www.eminebea.com/content/html/en ... 55l048.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
E moj Marek. Najviše ti može pomoći Google i onaj kid koji te ujutro gleda iz ogledala. U Google utipkaj " cnc " i klikaj redom po linkovima. Jedan od njih je http://www.cnczone.com" onclick="window.open(this.href);return false; . Kad ti to dosadi, prekopaj ovaj forum uzduž i poprijeko. Tu smo lamentirali o toj tematici poprilično, pa da se ne ponavljamo ...
Ako misliš raditi CNC stroj s ovim motorom s linka - bolje nemoj. Motor je slabašan, a 7,5 stupnjeva korak baš i nije nešto. Bolji su ti motori s korakom od 1,8 stupnjeva i osovinom promjera barem 6 mm.
Ako misliš raditi CNC stroj s ovim motorom s linka - bolje nemoj. Motor je slabašan, a 7,5 stupnjeva korak baš i nije nešto. Bolji su ti motori s korakom od 1,8 stupnjeva i osovinom promjera barem 6 mm.
okay budem proucio linkove thx na pomoci
evo mene natrag, molim Vas da mi netko kaze dali bi ovaj motor mogao posluziti za neku malu CNC masinu primjerice dimenzija 50x50cm? http://www.motors.wrobots.com/23LM-C352-08.php" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Napredujem
Evo kako radim drugu CNC sad pa da ti dam savjet.
Za masinu je osnovno da ima odlicnu mehaniku, znaci vodilice i klizaci i naravno spinglu (saraf i maticu) ukoliko ne planiras remen ili tako nesto... u tom slucaju ti je opet porebna dobra mehanika, prenos neki...
Znaci prvo se odluci kako radis mehaniku i to odradi a onda trazi motore.
Motor za koji si dao link je malen i ako budes isao na tako malen motor racunaj na neki prenos opet...remenice, zupcasti remeni...
Imas temu kako sam ja radio prvu masinu http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... f=9&t=4866
A sad idem sa ovim
Pitaj sta te zanima jos
Za masinu je osnovno da ima odlicnu mehaniku, znaci vodilice i klizaci i naravno spinglu (saraf i maticu) ukoliko ne planiras remen ili tako nesto... u tom slucaju ti je opet porebna dobra mehanika, prenos neki...
Znaci prvo se odluci kako radis mehaniku i to odradi a onda trazi motore.
Motor za koji si dao link je malen i ako budes isao na tako malen motor racunaj na neki prenos opet...remenice, zupcasti remeni...
Imas temu kako sam ja radio prvu masinu http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... f=9&t=4866
A sad idem sa ovim
Pitaj sta te zanima jos